Reizen AustraliŽ
 
Suggesties

Reisinformatie AustraliŽ

AustraliŽ is een fantastisch land waar veel te doen en te beleven is. Duiken, surfen, bergbeklimmen, raften, hiken en bungeejumpen zijn nog maar het begin van de talloze mogelijkheden. Als je je liever wat meer ontspant dan bieden de prachtige witte stranden de perfecte uitkomst.

AustraliŽ is een zeer divers land en dus uitermate geschikt om op vakantie te gaan. Het heeft tal van schitterende natuurparken, wijnproeverijen, tropische eilanden en bruisende steden die zeker het bezoeken waard zijn. Er is in AustraliŽ zoveel te zien en te doen dat veel mensen ervoor kiezen om er een tijd rond te trekken, het zogenaamde backpacken. Iedereen tot 30 jaar kan een speciaal Ďworking holiday visumí aanvragen dat de mogelijkheid biedt om maximaal een jaar zowel te reizen als te werken in AustraliŽ.

[locatie]

Algemene informatie

 • Hoofdstad: Canberra
 • Taal: Engels
 • Aantal inwoners: ca. 20.600.000
 • Tijdsverschil: +8 tot +11
 • Voltage: 240 volt
 • Telefooncode: +61

Gezondheid en inentingen

 • Inenting voor reizen naar AustraliŽ is niet noodzakelijk
 • Wees op je hoede voor de vele gevaarlijke diersoorten in AustraliŽ. Zorg voor goede wandelschoenen en ga niet alleen op stap buiten de bestaande paden.
 • Zorg voor voldoende bescherming tegen de felle zon.
 • Kraanwater is drinkbaar.
Informatie m.b.t. (verplichte) vaccinaties veranderen regelmatig. Uitgebreide en actuele informatie vindt u op de website van het LCR. Hiernaast kunt u ook contact opnemen met uw huisarts of de GGD.

Reisdocumenten

 • Een geldig paspoort is vereist, welke nog minstens 6 maanden geldig is na vertrek.
 • Een visum is verplicht.
De wetgeving voor reisdocumenten of visa veranderen regelmatig. Ook kunnen er afwijkende voorwaarden van toepassing zijn. Kijk op de website van de Visumdienst voor meer informatie.

Geldzaken

 • Nationale munt: Australische Dollar
 • Prijsniveau is gelijk aan dat van Nederland
 • Fooien: Het geven van fooien is in AustrailiŽ niet echt gebruikelijk. Bij uitstekende service kan een fooi van 10% gegeven worden in een restaurant. Taxiís verwachten geen fooi.
 • Openingstijden winkels: Maandag t/m vrijdag van 09.00 - 17.30 uur . Op zaterdag tot 17:00 uur.

Bezienswaardigheden

AustraliŽ heeft een aantal prachtige steden die je zeer zeker zou moeten bezoeken tijdens je vakantie. Denk bijvoorbeeld aan Sydney, Melbourne en Perth. Daarnaast beschikt AustraliŽ over schitterende natuurparken verspreid over het hele land. Een ontdekkingstocht door het woeste binnenland van AustraliŽ, ook wel ĎThe Outbackí genoemd is ook een optie.

De Ayers Rock is een van de voornaamste trekpleisters van AustraliŽ. Deze reusachtige rots verandert gedurende de dag van roodkleurig in okergeel. Tenslotte is ook de Great Barrier Reef een must-see. Dit is het grootste koraalrif ter wereld en is ruim tien keer zo groot als Nederland. Het wemelt er van de exotische vissen en er zwemmen ook dolfijnen en zelfs walvissen. Het is een van de mooiste duik- en snorkellocaties ter wereld.

Klimaat & beste reistijd

AustraliŽ kent meerdere klimaten. In het noorden heerst een tropisch klimaat, in het westen een subtropisch klimaat, in het binnenland een droog woestijnklimaat en in het zuiden een gematigd klimaat. Het voordeel van al deze verschillende klimaten is dat er gedurende het hele jaar ergens in AustraliŽ een plaats te vinden is met perfect vakantieweer. De seizoen in AustraliŽ zijn tegenovergesteld aan die van Nederland. De meeste regen valt in de zomer van december tot februari.

Eten & drinken

De typisch Australische keuken bestaat niet. Vis en chips en gebakken aardappelen vind je overal in AustraliŽ. Barbecuen is er erg populair en er zijn zelfs openbare barbecues die je tegen betaling kan gebruiken. Zeevruchten worden vers bereid en vormen een verrukkelijke maaltijd voor de liefhebber.

In de grote steden zijn er volop sfeervolle cafťs en restaurants. Vooral de Aziatische, Griekse en Italiaanse keuken zijn er veelal vertegenwoordigd. AustraliŽrs lusten erg graag een wijntje en een biertje en de kwaliteit hiervan is dan ook uitstekend.

Reizen en overnachten

Des te eerder je een ticket naar AustraliŽ boekt, des te goedkoper. Veel reizigers kiezen voor een open ticket omdat er zoveel te zien is in AustraliŽ. Op die manier kun je tijdens je reis bepalen wanneer je naar huis gaat. Een reis naar AustraliŽ duurt ongeveer 24 uur.

In AustraliŽ zelf kun je op allerlei manieren reizen. Opties zijn huurauto, jeep, camper, bus, trein, taxi en binnenlandse vlucht. In AustraliŽ rijdt men overigens aan de linkerkant van de weg.

Er zijn verschillende overnachtingsmogelijkheden tijdens je reis door AustraliŽ. Kampeer bijvoorbeeld in ďThe OutbackĒ, logeer in een luxe hotel of maak kennis met het boerenleven door te verblijven in een zogenaamde Ďcattle stationí. In het laatste geval is het gebruikelijk dat je overdag op de boerderij werkt, en in ruil daarvoor gratis kan eten en overnachten.

Bevolking & Cultuur

De bevolking in AustraliŽ is erg ontspannen en vriendelijk. De meeste inwoners zijn oorspronkelijk van Europese afkomst. Het grootste deel van de immigranten die naar AustraliŽ zijn gekomen is Brits. Dit vind je duidelijk terug in de cultuur en architectuur van het land.

Het meest voorkomende geloof in AustraliŽ is het christendom. Er woont ook nog steeds een kleine groep Aboriginals in AustraliŽ, dit zijn de oorspronkelijke bewoners van het land. De Aboriginals wonen veelal in kleine dorpjes in het noorden van AustraliŽ.

Korte geschiedenis

De Aboriginals zijn de oorspronkelijke bewoners van AustraliŽ en zij vormen een van de oudste beschavingen ter wereld. In 1788 kwamen de Britten naar AustraliŽ en maakten van het land een Britse kolonie. Dit leverde al snel een confrontatie op met de Aboriginals. De Britten hebben de Aboriginals vervolgens grotendeels verdreven. In 1901 werd AustraliŽ onafhankelijk verklaard. Na de tweede wereldoorlog kwamen er steeds meer immigranten naar AustraliŽ waardoor het land zich verder ontwikkelende en het vermoderniseerde.

Ambassade

Nederlandse Ambassade in AustraliŽ
120 Empire Circuit
Yarralumla ACT 2600, Canberra

Tel. +61 (0)2 6220 9400
Fax. +61 (0)2 6273 3206
Website: www.netherlands.org.au
Ambassade van het Gemenebest AustraliŽ
Carnegielaan 4
2517 KH Den Haag

Tel. 070-3108200
Fax. 070-3107863
Website: www.australian-embassy.nl


Voor meer informatie ga naar de website van het ministerie van buitenlandse zaken. Hier vindt u informatie over de Nederlandse ambassades en consulaten in het buitenland en buitenlandse ambassades en consulaten in Nederland.