Reizen Cambodja
 
Suggesties

Reisinformatie Cambodja

Cambodja is een prachtige vakantiebestemming met fantastisch cultureel erfgoed, betoverende regenwouden en een indrukwekkende geschiedenis. Het is gelegen in Zuidoost-AziŽ en wordt omringd door Thailand, Vietnam, Laos en de Golf van Thailand. Tweederde van de oppervlakte van Cambodja bestaat uit imposante vruchtbare laaglanden die worden omringd door gebergten.

Cambodja is naar Aziatische maatstaven een piepklein land maar toch ruim vijf keer zo groot als Nederland. Het land wordt doorkruist door twee grote rivieren, de Mekong en de Tonlť Sap. De Tonlť Sap mondt uit in het gelijknamige meer dat het grootste zoetwatermeer is van Zuidoost-AziŽ.

Er zijn vele complete drijvende dorpen en op palen gebouwde gehuchten wiens bewoners leven van rijstbouw en visvangst. Cambodja is een prachtige vakantiebestemming met fantastisch cultureel erfgoed, betoverende regenwouden en een indrukwekkende geschiedenis.

[locatie]

Algemene informatie

 • Hoofdstad: Phnom Penh
 • Taal: Khmer
 • Aantal inwoners: ca. 13.800.000
 • Tijdsverschil: Zomer: +5 / winter: +6
 • Voltage: 110 volt
 • Telefooncode: + 855

Gezondheid en inentingen

 • Vaccinatie voor Cholera, DTP, Hepatitis A en Buiktyfus worden aanbevolen
 • Ook raden wij u aan om malariatabletten mee te nemen.
 • Kraanwater is niet drinkbaar. Drink bronwater uit flessen.
Informatie m.b.t. (verplichte) vaccinaties veranderen regelmatig. Uitgebreide en actuele informatie vindt u op de website van het LCR. Hiernaast kunt u ook contact opnemen met uw huisarts of de GGD.

Reisdocumenten

 • Een geldig paspoort is vereist wat nog 6 maanden geldig is bij aankomst + 2 kopieŽn.
 • Een visum is vereist voor reizen naar cambodja.
 • Visum ontvang je bij aankomst. Neem een foto mee. Het is aan te raden op voorhand een visum aan te vragen bij de ambassade.
De wetgeving voor reisdocumenten of visa veranderen regelmatig. Ook kunnen er afwijkende voorwaarden van toepassing zijn. Kijk op de website van de Visumdienst voor meer informatie.

Geldzaken

 • Nationale munt: Riel (KHR)
 • Euroís & Dollars worden ook vaak geaccepteerd.
 • Prijsniveau is lager dan Nederland
 • Fooien: Het geven van fooien is niet gebruikelijk, maar een kleine fooi wordt zeker gewaardeerd.
 • Openingstijden winkels: Maandag t/m zaterdag van 08.00 - 21.00 uur.

Bezienswaardigheden

De belangrijkste attractie van Cambodja zijn de tempelcomplexen van Angkor. Deze immense bouwwerken zijn volgens velen de indrukwekkendste overblijfselen van de oude Zuidoost-Aziatische rijken en zouden zonder twijfel ís werelds achtste wereldwonder genoemd mogen worden.

Een reis naar Cambodja is niet compleet zonder een bezoek aan de hoofdstad Phnom Penh. De stad wordt door een Franskoloniale bouwstijl gekenmerkt en heeft 1,3 miljoen inwoners. In Phnom Penh vind je prachtige bouwwerken, sfeervolle markten, karakteristieke eetstalletjes en bewonderenswaardige parken die zeker een bezoek waard zijn.

Klimaat & beste reistijd

Cambodja kent een tropisch klimaat. Een jaar in Cambodja wordt verdeeld over drie seizoenen. Het droge seizoen loopt van november tot maart en wordt gekenmerkt door droogte en een wat lagere temperatuur met een gemiddelde van 20 įC tot 28 įC. Dit is doorgaans de beste tijd om naar Cambodja te reizen.

Het warme seizoen loopt van april tot maart met een gemiddelde temperatuur van 30 įC tot 35 įC. Hierop volgt het regenseizoen van juni tot oktober met een gemiddelde temperatuur van 25 įC tot 30įC. Dit seizoen brengt regen, afkoeling en bloei. De meeste regen valt in de namiddag en avond.

Eten & drinken

De Cambodjaanse keuken heeft mede door de basis van rijst, erg veel weg van de keuken van haar buurlanden Thailand, Vietnam en Laos. Alhoewel het minder pittig gekruid is, heeft ook het eten in Cambodja een overduidelijke Khmeroorsprong door haar genuanceerde combinaties van kruiden en specerijen.

Cambodja is tevens een echt visland dat de meest verse vis serveert uit lokale wateren. Het Franse kolonialisme heeft ervoor gezorgd dat er tot op heden, vooral bij het ontbijt, veel stokbrood wordt genuttigd. Kraanwater is niet drinkbaar en er wordt dus aangeraden gebottelde flessen water te kopen.

Reizen en overnachten

Een reis naar Cambodja wordt per vliegtuig afgelegd. Je zult niet rechtstreeks reizen vanuit Nederland maar via Vietnam of Thailand. Vanuit hier kun je een vlucht nemen naar het internationale vliegveld Pochentong Airport dat 12 km buiten Phnom Penh gelegen is of het internationale vliegveld in Siem Reap.

Een visum is vereist evenals een geldig paspoort. Vaccinaties zijn niet verplicht maar worden wel aangeraden. Reizigers die op vliegvakantie gaan naar Cambodja kiezen meestal voor een rondreis omdat er zoveel te bezichtigen is en verblijven in verscheidene accommodaties. Het is uiteraard ook mogelijk om een hotel te boeken in Cambodja.

Bevolking & Cultuur

Maar liefst negentig procent van de Cambodjaanse bevolking behoort tot de Khmer. De overige tien procent bestaat grotendeels uit Chinezen, Vietnamezen en Cham. Het Boeddhisme en diens normen en waarden beÔnvloeden het dagelijks leven in Cambodja enorm. Bijna de hele Cambodjaanse bevolking is dan ook Boeddhistisch. De architectonische kunst van de Khmer heeft een centrale factor binnen de cultuur.

Korte geschiedenis

Cambodja was tot 1350 onderdeel van een machtig Khmerrijk dat zich uitstrekte over Zuidoost-AziŽ. Tot de komst van de Fransen werd Cambodja verzwakt door interne conflicten en oorlogen met Vietnam en Ayutthaya. Van 1863 tot 1953 regeerden de Fransen over Cambodja.

Tijdens de Vietnamoorlog werd Cambodja getroffen door zware bombardementen door de VS op Vietcong-troepen. Vanaf 1975 teisterde de Rode Khmer Cambodja. Bijna twintig jaar later kwam daar pas een einde aan. Sinds kort bloeit het toerisme in Cambodja op en zien mensen de schoonheid van Cambodja als vakantiebestemming.

Ambassade

Geen directe vertegenwoordiging in het land

Ambassade Bangkok Ė Thailand
15 Soi Tonson, Ploenchit Road
Lumpini, Pathumwan
Bangkok 10330

Tel. 00-66-(0)2-3095200
Fax. 00-66-(0)2-3095205
Website: www.mfa.nl/ban

Ambassade van het Koninkrijk Cambodja
Avenue de Tervuren 264 A
B-11 50 Brussel

Tel. 32-27720372
Fax. 32-27720376 / 27708999

Voor meer informatie ga naar de website van het ministerie van buitenlandse zaken. Hier vindt u informatie over de Nederlandse ambassades en consulaten in het buitenland en buitenlandse ambassades en consulaten in Nederland.