Reizen China
 
Suggesties

Reisinformatie China

China is een enorm boeiend land en een zeer geschikte vakantiebestemming indien u graag kennis wil maken met een compleet andere cultuur. Bezoek de Chinese Muur, beklim Chinaís gigantische majestueuze bergen en zie met eigen ogen hoe het er in de moderne, levendige steden van China aan toe gaat.

Een reis naar China is een unieke ervaring die u met geen enkele andere reis kunt vergelijken. Zowel Chinaís natuur als cultuur maken een reis naar dit verbazingwekkend grote land een onvergetelijke onderneming. In China woont een vierde deel van de hele wereldbevolking en de economie ontwikkelt zich er momenteel razendsnel.

Verrijk je wereld en ervaar zelf hoe het is om rond te reizen in dit sprookjesachtige land. Het is verstandig om naar China te reizen in groepsverband. Dit maakt de reis eenvoudiger waardoor je meer tijd hebt om van deze unieke vakantie te genieten.

[locatie]

Algemene informatie

 • Hoofdstad: Peking
 • Taal: Chinees, Mandarijn
 • Aantal inwoners: ca. 1.280.000.000
 • Tijdsverschil: Zomer: +6 uur / Winter +7 uur
 • Voltage: 230 volt
 • Telefooncode: +86

Gezondheid en inentingen

 • Vaccinatie voor DTP, Buiktyfus en Hepatitis A worden aanbevolen
 • Neem voorzorgsmaatregelen tegen malaria.
 • Kraanwater drinken wordt afgeraden. Het is beter om bronwater uit flessen te drinken.
 • Voedsel wordt goed doorbakken, hierdoor is de kans op voedselinfectie klein.
Informatie m.b.t. (verplichte) vaccinaties veranderen regelmatig. Uitgebreide en actuele informatie vindt u op de website van het LCR. Hiernaast kunt u ook contact opnemen met uw huisarts of de GGD.

Reisdocumenten

 • Een geldig paspoort is vereist wat na verblijf nog minimaal 6 maanden geldig is.
 • Een visum is verplicht.
De wetgeving voor reisdocumenten of visa veranderen regelmatig. Ook kunnen er afwijkende voorwaarden van toepassing zijn. Kijk op de website van de Visumdienst voor meer informatie.

Geldzaken

 • Nationale munt: Renminbi (CNY)
 • Prijsniveau is doorgaans lager dan dat van Nederland behalve in het oosten van het land.
 • Fooien: Het geven van fooien is niet gebruikelijk in China en tot voor kort niet toegestaan. Dit werd zelfs als beledigend beschouwd. Toeristische gidsen en chauffers uitgezonderd. Geef taxichauffeurs alleen een fooi als er extra service is verleend.
 • Openingstijden winkels: maandag t/m zaterdag van 08.00 - 12.00 uur en van 14.00 Ė 18.00 uur. Vaak ook op zondag.

Bezienswaardigheden

Een bezoek aan de overweldigend lange Chinese muur, die gebouwd werd toen China nog een keizerrijk was, mag tijdens je reis naar China niet ontbreken. Daarnaast staan er door het hele land schitterende tempels.

Bijna alle toeristen die naar China komen brengen ook een bezoek aan het Terracotta Leger, een ontzettend indrukwekkende archeologische vondst. Genieten van Chinaís prachtige natuur is een must, en vergeet daarbij natuurlijk niet een bezoek te brengen aan de reuzenpandaís.

Tijdens een bezoek aan de turbulente stad Sjanghai is het leuk om de Ďtourist tunnelí te bezoeken, dit is een kabeltram die je meeneemt op een spectaculaire reis vol lichteffecten, en bijzondere muziek. Natuurlijk mag je ook Hongkong, de hoofdstad van China niet overslaan. Je kan er ontzettend goed shoppen en er is veel te doen en te bezichtigen.

Klimaat & beste reistijd

China kent vele verschillende klimaten omdat het land zo immens groot is. De meeste regen valt over het algemeen in juli en augustus tijdens de namiddag. Deze buien duren rustig een paar uur dus het is verstandig om hier rekening mee te houden. Het noorden kent koude winters en hete, droge zomers. In het zuidoosten heerst voornamelijk een subtropisch klimaat, het regent er het hele jaar door en het is er erg vochtig. Aan de kust regent het ís zomers het meest en heerst een zeeklimaat met gematigde temperaturen. In het berggebied zijn de winters zeer koud, en de zomers niet erg warm.

De beste reistijd is afhankelijk van je bestemming. Over het algemeen zijn de lente en de herfst gunstige periodes omdat het weer dan over het algemeen goed is en het er dan niet zo druk is.

Eten & drinken

We zijn hier in Nederland uiteraard bekend met Chinees eten, maar het wordt natuurlijk nergens zo goed bereid als in China zelf. Het eten in China is van goede kwaliteit en meestal niet zo duur. Het is in China gebruikelijk om thee te drinken tijdens de maaltijd. Andere dranken zijn echter ook verkrijgbaar.

China kent veel restaurants maar ook in kleine eettentjes is het eten vaak erg smakelijk. Chinezen zijn gewend met eenvoudige ingrediŽnten een lekkere maaltijd te bereiden en dat merk je overal. De Chinezen eten met stokjes hoewel je ook altijd om bestek kunt vragen.

Chinezen hebben geheel andere tafelmanieren dan wij westerlingen. Zo is het geen probleem om luidruchtig te boeren en te slurpen tijdens de maaltijd. Ook is het niet gebruikelijk om van een kaart te bestellen, er worden in plaats daarvan schotels op tafel gezet waar je van kan opscheppen.

Reizen en overnachten

Om naar China op vakantie te gaan heb je een visum nodig. De vliegreis duurt ongeveer 12 tot 14 uur. In China kun je per trein reizen of de bus nemen en de grote steden hebben een metronetwerk. Je kunt in China sinds kort autoís huren maar het aanbod is nog beperkt. Uiteraard rijden er in de grote steden taxiís. Let wel, een taxi die in de buurt van een hotel rondrijdt is vaak duurder dan een taxi die je op straat aanhoudt.

China heeft hotels in alle prijsklassen, houdt er echter rekening mee dat de goedkoopste hotels vaak een slechte service kennen en niet erg schoon zijn. Er is de mogelijkheid In de natuur te overnachten in een tent of hut en er zijn ook bungalows te huur.

Bevolking & Cultuur

De officiŽle taal die in China wordt gesproken is Mandarijn. Daarbuiten worden er in het land veel dialecten gesproken. Kinderen krijgen tegenwoordig op school ook Engelse taal waardoor het in de grotere steden vaak mogelijk is om in het Engels te communiceren. Het grootste deel van de bevolking is Han-Chinees.

Chinezen hechten veel waarde aan cultuur, ontwikkeling en groei. China heeft veel bijgedragen op het gebied van verscheidene kunstvormen en architectuur en dit is volop te bewonderen in het land.

Korte geschiedenis

China is lange tijd een keizerrijk geweest. De basis hiervan werd gelegd door de Qin Dynastie, ruim 200 jaar voor Christus. Op 1 oktober 1949 werd door Mao Zedong de Volksrepubliek China uitgeroepen, dit was het begin van het communistische tijdperk. Toen China begin jaren í70 lid werd van de Verenigde Naties kwam de economie van China in een stroomversnelling. De banden met het buitenland werden aangesterkt en China begon aan een inhaalslag op het gebied van welvaart en ontwikkeling op alle fronten. Het is echter nog steeds slecht gesteld met de mensenrechten in China en er is een groot verschil tussen arm en rijk.

Ambassade

Nederlandse Ambassade in China
Liangmahe Nanlu 4
Peking 100600, China

Tel. 010 8532 0200
Fax. 010 8532 0300
Website: www.hollandinchina.org

De Ambassade van China in Nederland
Willem Lodewijklaan 10
Den Haag

Tel. 070-306 5091
Website: www.chinaembassy.nl

Voor meer informatie ga naar de website van het ministerie van buitenlandse zaken. Hier vindt u informatie over de Nederlandse ambassades en consulaten in het buitenland en buitenlandse ambassades en consulaten in Nederland.