Reizen Costa Rica
 
Suggesties

Reisinformatie Costa Rica

Costa Rica, het land van de sprankelende zee, de iddilische stranden, de woeste vulkanen en de uitgestrekte moerassen. Ontsnap even aan het dagelijks leven en kom tijdens een vakantie in dit land helemaal tot rust. En dan natuurlijk het liefst in de zon, onder het genot van een cocktail.

Costa Rica ligt in Midden-Amerika met aan de oostkust de Caribische zee en aan de westkust de Stille Oceaan. Door het hele land zijn vulkanen te vinden waarvan sommige nog actief zijn. Buiten de hoofdstad San Josť kent het land vooral veel kleine karakteristieke dorpen. De stranden van Costa Rica zijn als een paradijs op aarde. Turquoise water, palmbomen en koraalriffen. Costa Rica heeft het allemaal! Een ander uniek aspect van het land is de diversiteit aan plant- en diersoorten. Costa Rica is dus ook een prachtig vakantieland voor natuurliefhebbers.

[locatie]

Algemene informatie

 • Hoofdstad: San Jose
 • Taal: Spaans
 • Aantal inwoners: ca. 3.500.000
 • Tijdsverschil: Zomer: -8 uur / Winter -8 uur
 • Voltage: 110 volt
 • Telefooncode: +506

Gezondheid en inentingen

 • Vaccinatie voor DTP en Hepatitis A worden aanbevolen
 • Neem voorzorgsmaatregelen tegen malaria.
 • Kraanwater is drinkbaar in Costa Rica.
Informatie m.b.t. (verplichte) vaccinaties veranderen regelmatig. Uitgebreide en actuele informatie vindt u op de website van het LCR. Hiernaast kunt u ook contact opnemen met uw huisarts of de GGD.

Reisdocumenten

 • Een geldig paspoort is vereist wat na verblijf nog minimaal 30 dagen geldig is.
 • Een visum is niet vereist.
De wetgeving voor reisdocumenten of visa veranderen regelmatig. Ook kunnen er afwijkende voorwaarden van toepassing zijn. Kijk op de website van de Visumdienst voor meer informatie.

Geldzaken

 • Nationale munt: Costa Ricaanse colon (CNY)
 • Prijsniveau gelijk met dat van Nederland.
 • Fooien: Het geven van fooien is gebruikelijk, maar niet verplicht in Costa Rica. Vaak is deze al inbegrepen in de prijs. Zo niet is 10% een goede richtlijn voor een restaurant.
 • Openingstijden winkels: Doorgaans geopend van 08.30 - 12.00 uur en van 14.00 Ė 19.00 uur.

Bezienswaardigheden

Er zijn 35 schitterende nationale parken verspreid over heel Costa Rica. Costa Rica heeft vulkanen, regenwouden, nevelwouden, moerassen, bergen, savannen en bossen. In het oosten van het land kun je bananenplantages bezoeken evenals de bekendste schildpaddenbroedplaatsen ter wereld in het Tortuguero Nationaal Park.

In de hoofdstad San Josť is een bezoek aan het nationaal theater ten zeerste de moeite waard. Verder zijn er overdekte markten, parken, winkels, musea en een bruisend uitgaansleven. Toch komen de meeste toeristen naar Costa Rica voor de prachtige kust. De kust van Costa Rica is aan beide kanten ontzettend lang en er zijn talloze stukken te vinden waar je in alle rust heerlijk kunt genieten van de zon.

Klimaat & beste reistijd

In Costa Rica heerst een tropisch klimaat. De temperatuur varieert van 20įC in het hoogland tot 30įC aan de kust. Aan de westkust regent het vooral van december tot april. Er valt dan voornamelijk regen in de namiddag. In de Centrale Vallei regent het vooral van juni tot en met oktober. Costa Rica kan het hele jaar door bezocht worden aangezien de temperaturen gedurende het hele jaar behoorlijk constant zijn. Houd er wel rekening mee dat er altijd wat regen kan vallen. Over het algemeen valt er in de maanden december tot en met maart het minste regen in Costa Rica.

Eten & drinken

Rijst is in Costa Rica de basis voor de meeste gerechten. Het wordt vooral veel klaargemaakt in combinatie met bruine bonen. In Costa Rica wordt veel gewerkt met tropische ingrediŽnten die voor ons onbekend zijn. Kleine restaurantjes waar locale gerechten worden geserveerd heten Ďsodaísí. Het is zeker de moeite waard om hier te eten maar kies wel een soda uit waar het druk is, dit zegt immers wat over de kwaliteit van het eten. In de steden vind je ook restaurants met Westerse gerechten.

Reizen en overnachten

Een rechtstreekse vliegreis naar Costa Rica duurt ongeveer 12,5 uur. De vliegtickets naar Costa Rica zijn de afgelopen jaren behoorlijk in prijs gedaald omdat het land een steeds populairdere vakantiebestemming wordt. Omdat Costa Rica niet zo groot is kun je er het beste per bus reizen. Er zijn binnenlandse vluchten maar vrijwel alle bestemmingen zijn binnen een dag met de bus te bereiken. In de grote steden worden autoís verhuurd. Het besturen van een auto is echter een uitdaging omdat het verkeer vaak chaotisch is en de wegaanduidingen niet altijd even goed.

Costa Rica biedt vele accommodatiemogelijkheden. Van zeer chique hotels tot zeer eenvoudige cabines en tenten. Het serviceniveau en de hygiŽne in echte budget hotels zijn echter niet altijd even goed. Er is in zulke hotels meestal geen warmwatervoorziening. Kamperen kan in de meeste nationale parken maar wordt afgeraden langs de kust in verband met criminaliteit.

Bevolking & Cultuur

Het merendeel van de bevolking van Costa Rica woont in de Centrale Vallei. Ruim 98 procent van de bevolking bestaat uit Mestiezen van gemengde Europese en indiaanse afkomst. In reservaten wonen nog zoín 5000 Indianen. De inwoners van Costa Rica zijn echte levensgenieters en laten zich nergens door opjagen. Beleefdheid is erg belangrijk in hun cultuur. De officiŽle taal van het land is Spaans, maar Engels wordt in de grotere steden ook gesproken. Costa Ricanen zijn gek op voetballen en je vindt dus zelfs in de kleinste dorpjes voetbalvelden. De inwoners van Costa Rica zijn grotendeels katholiek.

Korte geschiedenis

Columbus ontdekte Costa Rica in 1502 en werd kort daarna gevolgd door kolonisten. Columbus noemde het land Costa Rica (rijke kust) omdat er veel goud en andere kostbaarheden waren te vinden. Het land heeft deze naam gehouden. In 1823 werd Costa Rica onafhankelijk verklaard na een grote veldslag. Het land leeft vooral van de landbouw en koffieplantage, later zijn er ook veel bananenplantages aangelegd. Na een revolutie in 1948 ontstond een democratie in het land.

Ambassade

Nederlandse Ambassade in Costa Rica
Oficentro Sabana Sur
Edificio 3, piso 3
Apartado Postal 10.285
1000 San Josť

Tel. +506 2296 1490
Fax. +506 2296 2933
Website: www.nethemb.or.cr

De Ambassade van Costa Rica in Nederland
Laan Copes van Cattenburg 46
2585 GB Den Haag

Tel. (+31)(0)70-3544675

Voor meer informatie ga naar de website van het ministerie van buitenlandse zaken. Hier vindt u informatie over de Nederlandse ambassades en consulaten in het buitenland en buitenlandse ambassades en consulaten in Nederland.