Reizen Gambia
 
Suggesties

Reisinformatie Gambia

Gambia ligt aan de Atlantische Oceaan en is een van de kleinste landen van Afrika. Laat je echter niet misleiden door de grootte van het land want er is heel wat te beleven. Oogverblindende en ongerepte zandstranden en een uiterst aangename temperatuur maken dit land tot de ultieme bestemming voor een uiterst aangename zonvakantie.

Wat Gambia extra aantrekkelijk maakt is het feit dat de prijzen er een stuk lager liggen dan in Nederland. De voertaal is er Engels. Het land heeft prachtige nationale parken en is de perfecte plaats om kennis te maken met de Afrikaanse cultuur. De natuur van Gambia heeft heel wat te bieden en je kan er schitterende safaritochten door de oerwouden maken.

[locatie]

Algemene informatie

 • Hoofdstad: Banjul
 • Taal: Fulah, Engels
 • Aantal inwoners: ca. 1.400.000
 • Tijdsverschil: Zomer: -2 / Winter: -1
 • Voltage: 220/230 volt
 • Telefooncode: +220

Gezondheid en inentingen

 • Vaccinatie voor DTP, Hepatitis A, Cholera, Bilharzia en gele koort wordt aanbevolen. Gele koorts vaccinatie is verplicht indien u uit een endemisch gele koortgebied komt.
 • Malaria: het gehele jaar komt malaria voor. Maatregelen tegen malaria zijn aanbevolen.
 • Het drinken van kraanwater wordt afgeraden. Drink water uit flessen. Weiger ijsklontjes en ander onverpakt ijs.
Informatie m.b.t. (verplichte) vaccinaties veranderen regelmatig. Uitgebreide en actuele informatie vindt u op de website van het LCR. Hiernaast kunt u ook contact opnemen met uw huisarts of de GGD.

Reisdocumenten

 • Een geldig paspoort is vereist, welke nog minstens 6 maanden geldig is na vertrek.
 • Nederlanders en Belgen hebben voor een toeristisch bezoek geen visum nodig. Een visum voor 28 dagen krijgt u na inlevering van een formulier tijdens of na uw vlucht naar Gambia.
De wetgeving voor reisdocumenten of visa veranderen regelmatig. Ook kunnen er afwijkende voorwaarden van toepassing zijn. Kijk op de website van de Visumdienst voor meer informatie.

Geldzaken

 • Nationale munt: Dalasi
 • Prijsniveau Gambia: lager dan Nederland
 • Afdingen is gebruikelijk in Gambia, behalve in bars, restaurants en supermarkten.
 • Fooien: Het geven van een fooi wordt vaak verwacht. In restaurants en bars is het gebruikelijk om 10% fooi te geven, indien u tevreden bent.
 • Er zijn geen officiele openingstijden, doorgaans zijn de winkels geopend van 9.00 t/m 13.00 uur en van 16.00 t/m 18.30 uur.

Bezienswaardigheden

Hoewel de meeste toeristen momenteel nog steeds voor de schitterende stranden naar Gambia komen is dit zeker niet het enige dat Gambia te bieden heeft. Gambia heeft verschillende nationale parken en natuurreservaten waaronder het Baboon Island National Park en Kiang West National Park. De laatste is het grootste nationale park in Gambia en je vindt er onder andere tropisch regenwoud en moerassen.

Banjul is de hoofdstad van Gambia en heeft een schitterend nationaal museum. Verder kan je er markten, moskeeŽn, pleinen en restaurantjes bezoeken en op die manier kennis maken met de Afrikaanse cultuur.

Klimaat & beste reistijd

Gambia heeft een subtropisch klimaat met een gemiddelde temperatuur van 25įC aan de kust. In het binnenland lopen de temperaturen wat verder op. De temperaturen zijn door het subtropische klimaat gedurende het hele jaar behoorlijk constant. Dit maakt van Gambia een uitstekende last minute bestemming.

Zeker in de winter is een last minute een perfecte optie omdat het klimaat in Gambia dan optimaal is. Het regent er van juni tot half september en de meeste buien vallen dan in de avond en vroege ochtend.

Eten & drinken

De keuken van Gambia maakt veel gebruik van pindaís, rijst, couscous, kip en vis. De ingrediŽnten van komen veelal uit het land zelf. Het is beter om geen rauw voedsel te eten omdat wij als westerlingen dit vaak niet goed kunnen verdragen. Het eten is over het algemeen helemaal niet duur maar het is wel verstandig goed op de hygiŽne te letten.

Tijdens het dessert wordt er meestal vers fruit geserveerd zoals mangoís, papajaís, meloen en bananen. Sommige hotels bieden in de namiddag een high tea aan. Je krijgt dan verschillende soorten thee en gebak voorgeschoteld.

Reizen en overnachten

De vliegreis naar Gambia duurt maar 6 uur en je hoeft voor een vakantie die korter is dan 28 dagen geen visum aan te vragen. Wel moet je paspoort nog 6 maanden geldig zijn na terugkeer van je vakantie in Gambia.

In Gambia kan je reizen per bus, taxi en veerboot en je kan ook een auto of fiets huren. De accommodatiemogelijkheden in Gambia zijn erg divers. Er zijn super-de-luxe hotels en villaís, maar ook appartementen, lodges en budgethotels.

Bevolking & Cultuur

De Mandinka, Wolof, Jola en Fula zijn de grootste stammen die in Gambia leven. Deze stammen leven in goede harmonie samen. Meer dan 80 procent van de bevolking is aanhanger van de islam. Het is verstandig om hier rekening mee te houden en niet zomaar mensen te fotograferen of filmen. De bevolking is echter uitermate vriendelijk en behulpzaam. Polygamie is in Gambia heel normaal en ťťn man mag vier vrouwen hebben. Engels is de officiŽle voertaal van Gambia wat communicatie makkelijk maakt.

Korte geschiedenis

Gambia was vroeger een deel van het koninkrijk van Mali. In 1456 kwamen de Portugezen naar Afrika en dit was het begin van de slavernij. Vele Gambianen werden naar BraziliŽ vervoerd. Gambia werd in 1779 door de Fransen bezet, maar een paar jaar later overgedragen aan Groot-BrittanniŽ.

Gambia was een belangrijk onderdeel van een populaire handelsroute, vandaar dat veel Europese landen interesse hadden in het land. Gambia werd in 1965 onafhankelijk verklaard en het land werd vervolgens een republiek.

Ambassade

Nederlandse Ambassade in Gambia
African Centre for Democracy and Human Rights Building
Kombo Coastal Road
Kerr Sereign
Gambia
Tel. 00-220-4461958 / 9915045
Fax 00-220-4461957

Ambassade van de Republiek Gambia
Avenue F. Roosevelt 126
B105 0 Brussel
Tel. 00-322/6401049
Fax. 00-322/6463277