Reizen IndonesiŽ
 
Suggesties

Reisinformatie IndonesiŽ

IndonesiŽ is een eilandengroep met meer dan 13000 eilanden. Het is dan ook vanzelfsprekend dat er heel wat te zien en te beleven is. Het land heeft een zeer gevarieerd aanbod van flora en fauna, culturen, landschappen en inwoners. Kortom, een uitstekende bestemming voor de meest veelzijdige vakantie van je leven.

Van schitterende zandstranden en regenwouden tot vulkanen en besneeuwede bergtoppen die ten stelligste tot de verbeelding spreken. Ook indrukwekkende tempels, bruisende steden en uitnodigende restaurants zijn op bijna ieder toeristisch bewoond eiland aanwezig. Je kan het zo gek niet bedenken of het is in IndonesiŽ te vinden. De bekenste eilanden van IndonesiŽ zijn Bali, Java, Sumatra, Sulawesi en Lombok.

[locatie]

Algemene informatie

 • Hoofdstad: Jakarta
 • Taal: Officieel Bahasa Indonesia & hiernaast vele andere lokale vormen
 • Aantal inwoners: ca. 237.500.000
 • Tijdsverschil: Zomer: +6-8 uur / Winter: + 7-9 uur
 • Voltage: 230 volt
 • Telefooncode: +62

Gezondheid en inentingen

 • Vaccinatie voor Buiktyfus, DTP en Hepatitis A worden aanbevolen
 • Neem voorzorgsmaatregelen tegen malaria.
 • Kraanwater is niet drinkbaar.
Informatie m.b.t. (verplichte) vaccinaties veranderen regelmatig. Uitgebreide en actuele informatie vindt u op de website van het LCR. Hiernaast kunt u ook contact opnemen met uw huisarts of de GGD.

Reisdocumenten

 • Een geldig paspoort is vereist wat bij aankomst nog minimaal 6 maanden geldig is.
 • Een visum is verplicht voor reizen naar IndonesiŽ.
De wetgeving voor reisdocumenten of visa veranderen regelmatig. Ook kunnen er afwijkende voorwaarden van toepassing zijn. Kijk op de website van de Visumdienst voor meer informatie.

Geldzaken

 • Nationale munt: rupiah (IDR)
 • Prijsniveau ligt stukken lager dan Nederland.
 • Fooien: Het geven van fooien is in IndonesiŽ niet gebruikelijk. In restaurants en hotels wordt al een percentage van het bedrag doorberekend. Voor het geven van speciale service wordt wel een fooi verwacht. Denk aan gidsen en tassendragers.
 • Afdingen: Het afdingen is in IndonesiŽ de normaalste zaak van de wereld. Voor toeristen gelden vaak veel duurdere prijzen.
 • Openingstijden winkels: Maandag t/m zaterdag geopend van 09.00 - 21.00 uur. Veel winkels zijn ook op zondagen geopend.

Klimaat & beste reistijd

Er heerst in IndonesiŽ een tropisch klimaat en dit zorgt voor hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheidsgraad. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 27įC. Alleen in de bergen is het een stuk koeler en heerst een kouder klimaat. Over het algemeen regent het van november tot maart. Het hoogseizoen loopt in IndonesiŽ van juni tot november. Het is dan behoorlijk druk maar het weer is het best voor een heerlijke zonvakantie.

Bezienswaardigheden

IndonesiŽ heeft heel wat te bieden. Vulkanen, valleien, stranden, meren, regenwouden, bergketens en nationale parken zijn nog maar een begin van de lange lijst. Bali heeft een fascinerende cultuur en er wonen veel kunstenaars op dit eiland. Je vindt er ook prachtige oerwouden en kolossale rijstvelden.

De hoofdstad van IndonesiŽ, Jakarta, ligt op het eiland Java. Je kan hier indrukwekkende historische tempels en moskeeŽn bezoeken en er is tevens een interessant aanbod van musea. Je vindt in grote steden als Jakarta ĎPasar Malamsí dit zijn traditionele Indonesische markten waar je veel typisch Indonesische producten kunt kopen. Maar vergeet vooral de reusachtige shopping malls niet waar je uren kunt winkelen in talloze winkels. Op Java vind je het grootste Boeddhistische monument ter wereld.

Eten & drinken

Veel Nederlanders eten regelmatig Indonesisch en dat is niet voor niets. De Indonesische keuken kent tal van heerlijke gerechten en de ingrediŽnten zijn in IndonesiŽ meestal supervers. Vis komt rechtstreeks uit de zee en op de eilanden worden veel groenten en tropische vruchten verbouwd. Ieder eiland kent zijn eigen specialiteiten die zeker het proberen waard zijn. Let wel op met voedsel van kleine eetstalletjes vanwege de vaak wat slechtere kwaliteit. IndonesiŽ staat ook bekend om haar heerlijke koffie dus voor de koffieleut kan deze vakantie vanaf dag een al niet meer stuk.

Reizen en overnachten

De vliegreis naar IndonesiŽ duurt gemiddeld ruim 14 uur. Indien je niet langer dan 30 dagen in IndonesiŽ verblijft, hoef je geen visum aan te vragen. Je kan in IndonesiŽ gemakkelijk van het ene eiland naar het andere vliegen maar je kunt ook gebruik maken van een veerboot. Op de eilanden rijden bussen en op Java en Sumatra rijden ook treinen. In de grote steden rijden taxiís en fietstaxiís. Je kan overnachten in hotels, vakantiehuizen, bungalows en pensions.

Bevolking & Cultuur

IndonesiŽ heeft een bruisende, meeslepende cultuur die overal in het oog springt. De officiŽle taal is Bahasa IndonesiŽ maar de meeste bewoners spreken een lokaal dialect. Op sommige plaatsen wordt zelfs Nederlands gesproken. Op de eilanden wonen veel verschillende volkeren en dat maakt een reis naar IndonesiŽ extra boeiend. Ieder eiland heeft zijn eigen gewoontes, kunst, muziek, dans en feesten. Het grootste deel van de inwoners van IndonesiŽ is islamitisch of hindoeÔstisch.

Korte geschiedenis

IndonesiŽ werd vroeger aangestuurd door verschillende hindoeÔstische en boeddhistische koninkrijken. Toen er eenmaal handel ontstond in IndonesiŽ werd de islam in het land geÔntroduceerd. De Portugezen zetten als eerst voet aan land op IndonesiŽ, gevolgd door de Nederlands. De Japanners veroverden het land in de tweede wereldoorlog. IndonesiŽ werd in 1945 onafhankelijk verklaard hoewel Nederland verscheidene pogingen heeft gedaan om het land opnieuw te veroveren.

Ambassade

Nederlandse Ambassade in IndonesiŽ
Jl. H.R. Rasuna Said Kav. S-3
Kuningan, Jakarta 12950

Tel. +62 21 524-8200
Fax. +62 21 570-0734
Website: indonesie.nlambassade.org

Ambassade van de Republiek IndonesiŽ in Nederland
Tobias Asserlaan 8
2517 KC Den Haag

Tel. 070-3108100/176 /177
Fax. 070-3643331
Website: www.indonesia.nl

Voor meer informatie ga naar de website van het ministerie van buitenlandse zaken. Hier vindt u informatie over de Nederlandse ambassades en consulaten in het buitenland en buitenlandse ambassades en consulaten in Nederland.