Reizen Japan
 
Suggesties

Reisinformatie Japan

Japan bestaat uit ongeveer 3900 kleine eilandjes en vier grote eilanden, te weten Hokkaido, Honshu, Shikodu en Kyushu. Japan is een modern land met talloze bezienswaardigheden waar je je ogen zult uitkijken. Het land heeft hypermoderne bruisende steden maar ook een boeiend bergachtig landschap met prachtige oude tempels en andere architectonische attracties.

Japan kent vele mogelijkheden voor de avontuurlijke toerist. Ontdek hoe het sumoworstelen er in het land van oorsprong aan toegaat, aanschouw de indrukwekkende vulkanische landschappen en trotseer de machtige bergketens. Het land is uitermate geschikt voor een uitgebreide rondreis wat zeer gemakkelijk gaat omdat Japan beschikt over een uitgebreid en snel treinennetwerk.

[locatie]

Algemene informatie

 • Hoofdstad: Tokyo
 • Taal: Japans
 • Aantal inwoners: ca. 127.300.000
 • Tijdsverschil: Zomer: +7 uur / Winter: +8 uur
 • Voltage: 110 volt
 • Telefooncode: +81

Gezondheid en inentingen

 • Geen intentingen noodzakelijk.
 • Kraanwater drinken wordt afgeraden.
Informatie m.b.t. (verplichte) vaccinaties veranderen regelmatig. Uitgebreide en actuele informatie vindt u op de website van het LCR. Hiernaast kunt u ook contact opnemen met uw huisarts of de GGD.

Reisdocumenten

 • Een geldig paspoort is vereist. Deze dient geldig te zijn tot na vertrek.
 • Een visum is niet vereist voor reizen naar Japan.
De wetgeving voor reisdocumenten of visa veranderen regelmatig. Ook kunnen er afwijkende voorwaarden van toepassing zijn. Kijk op de website van de Visumdienst voor meer informatie.

Geldzaken

 • Nationale munt: Yen (JPY)
 • Prijsniveau ligt hoger dan Nederland. Japan is een van duurste landen ter wereld.
 • Afdingen is niet gebruikelijk.
 • Fooien: Het geven van fooien is niet gebruikelijk in Japan. Het kan zelf als beledigend opgevat worden.

Klimaat & beste reistijd

Omdat Japan erg groot is, zijn er veel plaatselijke klimaatverschillen. In het noorden zijn de winters zeer streng met veel sneeuw en de temperatuur komt in de zomer rond de 20įC. Richting het zuiden is het veel warmer en schommelt de temperatuur in de winter rond de 15įC en in de zomer rond de 30įC. Japan kent vier jaargetijden die net zo verschillend zijn als de jaargetijden in Nederland. De meeste regen valt over het algemeen in september en oktober. Je kan het beste in het voorjaar op vakantie gaan naar Japan, hoewel dit ook afhankelijk is van je exacte bestemming.

Bezienswaardigheden

De meeste toeristen reizen naar Honshu, het hoofdeiland van Japan. Natuurlijk is je reis aan Japan niet compleet zonder een bezoek aan Tokio. Er wonen ruim 12 miljoen inwoners in de hoofdstad van Japan en je vindt er behalve de voor Tokio zo karakteristieke wolkenkrabbers, rustige parkjes, leuke winkeltjes en prachtige tempels. Nikko is het nationaal park van Japan en absoluut het bezoeken waard. Je vindt er prachtige watervallen, kleurrijke gebouwen en indrukwekkende paleizen.

De Fuji berg is een andere belangrijke toeristische trekpleister in Japan, welke is omgeven door schitterende natuur. De oude keizerlijke hoofdsteden Kyoto en Nara, en de stad Matsumoto met diens Zwarte Kraaien kasteel zijn ook absolute aanraders.

Eten & drinken

De Japanse keuken schotelt gezonde, maar heerlijke gerechten voor. Vis, vlees en rijst staan centraal in de Japanse keuken en een van de bekendste Japanse gerechten is Sushi. Dit is rijst in combinatie met groenten en vis, opgerold in zeewier. Er worden in Japan ook zeer veel typische gerechten gepresenteerd zoals kikkervisjes, rauwe kippenlevers of zelfs walvis. Restaurants in Japan kunnen best prijzig zijn dus het loont om op zoek te gaan naar kleine goedkopere restaurantjes waar traditionele Japanse gerechten worden geserveerd. Het eten is hier meestal van goede kwaliteit en een stuk beter betaalbaar.

Reizen en overnachten

Er zijn veel vliegmaatschappijen die naar Japan vliegen. De reis duurt 11 ŗ 12 uur en er is 7 of 8 uur tijdsverschil tussen Nederland en Japan. Het openbaar vervoer in Japan is zeer goed geregeld. Er rijden treinen, metroís en bussen die altijd stipt op tijd vertrekken en aankomen. Er zijn ook binnenlandse vluchten die uiteraard de snelste manier van reizen vormen binnen Japan. In de steden van Japan rijden ook volop taxiís maar deze zijn relatief duur en de bestuurders spreken doorgaans geen Engels.

Bevolking & Cultuur

Eeuwenoude tradities, gebruiken, normen en waarden staan binnen de Japanse cultuur centraal. Japan is een zeer schoon en veilig land en de bevolking is vriendelijk en behulpzaam maar ook erg gedisciplineerd. Alle Japanners leven volgens strikte regels en voorschriften waarvan doorgaans zelden wordt afgeweken. De samenleving als geheel staat centraal in plaats van de inwoner als individu zoals wij in Europa gewend zijn. Het is dan ook erg belangrijk om bij een groep te horen. Het ShintoÔsme en boeddhisme zijn de meest voorkomende geloven in Japan.

Korte geschiedenis

De JŰmoncultuur , een eeuwenoude cultuur die duizenden jaren voor Christus al bestond heeft de Japanse cultuur beÔnvloed. Zo is de Japanse taal hoogstwaarschijnlijk van de JŰmon taal afgeleid. Het Japanse keizerrijk werd opgericht door leden van de Uji van de Yamato familie. In de 16e eeuw zochten de Portugezen contact met Japan om handel met het land te drijven. Een van de belangrijkste gebeurtenissen uit de Japanse geschiedenis was de atoomboom die aan het eind van de tweede wereldoorlog op Hiroshima werd gegooid. Het land is sinds een aantal jaar trendsetter op technisch en elektronisch gebied en de economie is in een zeer rap tempo gegroeid.

Ambassade

Nederlandse Ambassade in Japan
Shibakoen 3-6-3
Minato-ku, Tokyo, 105-0011

Tel. 03-5776-5400
Fax. 03-5776-5535
Website: www.oranda.or.jp

Ambassade van Japan
Tobias Asserlaan 2
2517 KC Den Haag

Tel. 070-3469544
Fax. 070-3106341
Website: www.nl.emb-japan.go.jp

Voor meer informatie ga naar de website van het ministerie van buitenlandse zaken. Hier vindt u informatie over de Nederlandse ambassades en consulaten in het buitenland en buitenlandse ambassades en consulaten in Nederland.