Reizen MaleisiŽ
 
Suggesties

Reisinformatie MaleisiŽ

Op MaleisiŽ kun je heerlijk eten, genieten van de prachtige natuur en velerlei bezienswaardigheden en kennis maken met de eeuwenoude cultuur van het land. De Maleisische bevolking spreekt over het algemeen goed Engels en er zijn uitstekende toeristische faciliteiten.

MaleisiŽ bestaat uit een schiereiland en een deel van het eiland Borneo. Op Borneo vind je tropische regenwouden en prachtige bloemen en planten. Er leven bovendien Orang-oetans op Borneo. Op het schiereiland vind je moerassen, bergen, zandstranden, heuvellandschappen, theeplantages, knusse dorpjes en moderne steden.

[locatie]

Algemene informatie

 • Hoofdstad: Kuala Lumpur
 • Taal: Maleisisch
 • Aantal inwoners: ca. 24.646.000
 • Tijdsverschil: Zomer: +6 uur / Winter: +7 uur
 • Voltage: 240 volt
 • Telefooncode: +60

Gezondheid en inentingen

 • Vaccinatie voor DTP en Hepatitis A worden aanbevolen
 • Neem voldoende maatregelen tegen malaria.
 • Kraanwater is m.u.v. het platteland prima te drinken.
Informatie m.b.t. (verplichte) vaccinaties veranderen regelmatig. Uitgebreide en actuele informatie vindt u op de website van het LCR. Hiernaast kunt u ook contact opnemen met uw huisarts of de GGD.

Reisdocumenten

 • Een geldig paspoort is vereist. Deze dient nog 6 maanden geldig te zijn bij aankomst.
 • Een visum is niet nodig voor reizen naar MaleisiŽ.
De wetgeving voor reisdocumenten of visa veranderen regelmatig. Ook kunnen er afwijkende voorwaarden van toepassing zijn. Kijk op de website van de Visumdienst voor meer informatie.

Geldzaken

 • ringgit (MYR)
 • Prijsniveau ligt lager dan Nederland.
 • Afdingen: Het is gebruikelijk om af te dingen in MaleisiŽ. Wees geduldig en doe dit wel respectvol.
 • Fooien: Het is niet gebruikelijk om een fooi te geven in restaurants. Meestal zit de kosten voor bediening al inbegrepen in de prijs. In de toeristische sector verwacht men wel steeds vaker een fooi.

Klimaat & beste reistijd

Op MaleisiŽ heerst over het algemeen een tropisch klimaat. Het is er het hele jaar door behoorlijk warm en de lucht is er vochtig. Houd rekening met een gemiddelde temperatuur van 28įC welke het hele jaar aanhoudt. Alleen in het berglandschap is het wat koeler. Het regent het hele jaar door maar erg weinig. Aan de oostkust regent het vooral tussen november en maart. Je kunt MaleisiŽ het hele jaar bezoeken omdat buien over het algemeen kort maar krachtig zijn.

Bezienswaardigheden

MaleisiŽ bestaat voor een groot deel uit tropisch regenwoud met vele wilde kleurige bloemensoorten waarvan de orchidee de bekendste is en talloze plantensoorten. Kuala Lumpur is de hoofdstad van MaleisiŽ en het is een zeer moderne stad met miljoenen inwoners. Merdeka Square is het grote plein in het centrum met veel historische gebouwen en moskeeŽn. Ook het Nationaal Historisch Museum een aanrader als je Kuala Lumpur bezoekt.

In de Cameron Highlands kun je heerlijk wandelen en een bezoek brengen aan een van de theeplantages. Taman Negara is het oudste oerwoud ter wereld en op Tioman Island en Perhentian Island kun je vele watersporten uitoefenen. Het Kinabula National Park is ook een must-see met meer dan duizend verschillende bloemen- en plantensoorten.

Eten & drinken

De Maleisische keuken serveert de heerlijkste gerechten dus je kan tijdens een vakantie aan het land rekenen op smakelijke etentjes. De keuken is beÔnvloed door China, India, Saoedi-ArabiŽ, Portugal en Engeland. De basis van de meeste gerechten is rijst. Lekker eten en drinken is binnen de Maleisische cultuur erg belangrijk. Je vindt overal eetstalletjes die kakelvers eten verkopen dat ook nog eens betrekkelijk goedkoop is. Let zelf wel goed op de hygiŽne. Op MaleisiŽ wordt veel water, thee en koffie gedronken, alcohol is een stuk prijziger.

Reizen en overnachten

De vliegreis naar MaleisiŽ duurt 13 ŗ 14 uur. Het openbaar vervoer van MaleisiŽ is zeer goed geregeld en van uitstekende kwaliteit. Je kan per bus of trein reizen maar ook zelf een auto huren. Er wordt in MaleisiŽ aan de linkerkant van de weg gereden en het verkeer is vrij hectisch in de steden dus dit is even wennen. De wegwijzing is echter goed dus een huurauto is zeer geschikt om het land te verkennen. Er zijn vele manieren om in het land te overnachten. Zo zijn er uiteraard hotels, maar ook appartementen ski resorts, bed-and-breakfasts, en zelfs villaís en kastelen.

Bevolking & Cultuur

De samenleving in MaleisiŽ is zeer divers en multicultureel. Er wonen zowel inheemse stammen als bijvoorbeeld Chinezen en IndiŽrs. De meest voorkomende godsdienst van het land is de islam maar er zijn ook andere geloven vertegenwoordigd waaronder Chinese religies en het hindoeÔsme. Het resultaat hiervan is een prachtige verzameling van kerken en moskeeŽn welke het land een speciaal karakter geven. Maleis is de officiŽle taal van MaleisiŽ maar de bevolking spreekt meestal ook Engels.

Korte geschiedenis

MaleisiŽ werd duizenden jaren voor Chirstus al bewoond. MaleisiŽ heeft altijd onderdeel uitgemaakt van een belangrijke vaarroute tussen India en China. Vandaar ook dat het land veel werd bezocht door IndiŽrs en Chinezen, welke nu nog steeds in het land wonen. Portugal en Nederland heersten beide een tijd over MaleisiŽ gevolgd door Groot-BrittanniŽ. In 1957 werd het land echter onafhankelijk verklaard.

Ambassade

Nederlandse Ambassade in MaleisiŽ
7th Floor, The AmpWalk, South Block
218, Jalan Ampang
50450 Kuala Lumpur

Tel. 00-60-3-2168 6200
Fax. 00-60-3-2168 6240
Website: maleisie.nlambassade.org

Ambassade van MaleisiŽ
Rustenburgweg 2
2517 KE Den Haag

Tel. 070-3506506
Fax. 070-3506536

Voor meer informatie ga naar de website van het ministerie van buitenlandse zaken. Hier vindt u informatie over de Nederlandse ambassades en consulaten in het buitenland en buitenlandse ambassades en consulaten in Nederland.