Reizen Malta
 
Suggesties

Reisinformatie Malta

Malta is gelegen in de Middellandse Zee, zoín 100 km ten zuiden van SiciliŽ (ItaliŽ) en 250 km ten Oosten van TunesiŽ (Afrika). Het prachtige eiland Malta is onderdeel van de Maltezer Archipel, een eilandengroep bestaande uit vijf eilanden. De warme zomers en zachte winters evenals een fascinerend cultureel erfgoed maken dit eiland tot een ideale vakantiebestemming.

Malta heeft naast schitterende stranden die perfect zijn voor een zonvakantie nog veel meer te bieden. De naam Malta is afgeleid van het woord malet dat uit het Fenicisch afkomstig is en toevluchtsoord betekent. Dit verwijst naar Maltaís vele getijloze vluchthavens waarvan door de jaren heen veel gebruik werd gemaakt. Malta is volgepakt met grote aantallen historische monumenten die afstammen uit talloze periodes uit de menselijke geschiedenis. Zo lieten de Romeinen, Grieken, Maltezer Ridders en Engelsen op Malta hun sporen na, evenals indrukwekkende bouwwerken.

[locatie]

Algemene informatie

 • Hoofdstad: Valletta
 • Taal: Maltees, Engels
 • Aantal inwoners: ca. 397.000
 • Tijdsverschil: geen
 • Voltage: 240 volt
 • Telefooncode: +356

Gezondheid en inentingen

 • Geen inentingen noodzakelijk voor reizen naar Malta
 • Kraanwater is van redelijk kwaliteit. Aangeraden wordt toch om water uit flessen te drinken.
Informatie m.b.t. (verplichte) vaccinaties veranderen regelmatig. Uitgebreide en actuele informatie vindt u op de website van het LCR. Hiernaast kunt u ook contact opnemen met uw huisarts of de GGD.

Reisdocumenten

 • Een geldig paspoort of identiteitskaart is vereist wat tot na verblijf geldig is.
 • Een visum is niet nodig voor reizen naar Malta.
De wetgeving voor reisdocumenten of visa veranderen regelmatig. Ook kunnen er afwijkende voorwaarden van toepassing zijn. Kijk op de website van de Visumdienst voor meer informatie.

Geldzaken

 • euro (EUR)
 • Prijsniveau is gelijk met dat van Nederland.
 • Afdingen: Het is gebruikelijk om bij winkelstallentjes en markten af te dingen in Malta.
 • Fooien: Het is op Malta gebruikelijk om fooien geven. Een goede richtlijn is 5-10%.

Klimaat & beste reistijd

Op Malta heerst een mediterraan klimaat dat zich kenmerkt door warme, droge zomers en zachte, aangename winters. De droge en lange zomer duurt van april tot en met oktober en kent een gemiddelde temperatuur van 26įC. Juli, augustus en september zijn de warmste maanden en dus zeer geschikt voor een heerlijke zonvakantie. De meeste neerslag valt er in de wintermaanden. Vrijwel op heel Malta zorgt een heerlijke zeewind voor een beetje verkoeling.

Bezienswaardigheden

De populairste badplaatsen van Malta zijn St. Julian's en Sliema. St. Julianís ligt aan een prachtige baai en grenst aan Paceville dat veel toeristen trekt met zijn bruisende nachtleven en casino. Sliema beschikt over veel restaurants en barretjes. Je kan er tevens gezellig shoppen. Ook het ommuurde Valletta is het bezoeken waard. Via de stadspoort betreed je direct de hoofdstraat. Hier vind je prachtige bouwwerken, leuke winkels en pittoreske eettentjes. De Co-Cathedral of St. John en de Upper Baracca Gardens bieden een spectaculair uitzicht op de Grand Harbour.

Daarbuiten is Mdina een oogverblindende Middeleeuwse stad. Maar ook Maltaís buureiland Gozo is gewoonweg prachtig. Het eiland kent imposante tempels, torens en basilieken en prachtige blauwe baaien en groene heuvels. Malta is uiterst geschikt voor duiken, snorkelen en andere watersporten.

Eten & drinken

De inwoners van Malta houden van lekker eten. De Maltese keuken heeft veel weg van de Italiaanse (overal vind je pasta- en pizzarestaurants) maar wordt gecombineerd met verrukkelijke lokale specialiteiten zoals pastizzi, bigilla en Maltese worst. Op Malta wordt er rond acht uur ís avonds gedineerd. Malta heeft door haar ligging in de Middellandse Zee een overvloed aan heerlijke verse visgerechten. Andere aanraders zijn konijn, dat op voortreffelijke Maltese wijze wordt bereid, en Maltees vers fruit dat van uitstekende kwaliteit is en rijk aan geur en smaak. Maltese wijnen zijn verrassend lekker en vrij goedkoop. St. Julians is een geweldige plek om ís avonds te eten met het prachtige uitzicht op het water.

Reizen en overnachten

De gemakkelijkste en snelste manier om naar Malta te reizen is per vliegtuig. Een vliegreis duurt ongeveer drie uur. Een reis per auto (via Napels, ItaliŽ) is ook mogelijk (2340 km) en duurt een aantal dagen. Ook per trein naar ItaliŽ en van daaruit per veerboot naar Malta is een optie. Uw paspoort dient geldig te zijn tot en met terugkomst in eigen land. U heeft geen visum nodig en er zijn geen vaccinaties verplicht. Overnachten kun je in hotels in zeer uiteenlopende prijscategorieŽn. Ook jeugdherbergen, pensions en campings zijn beschikbaar.

Bevolking & Cultuur

Ruim 96 procent van Maltaís inwoners wordt beschouwd als etnisch Maltees. Ongeveer twee procent van de bevolking is Brits. Het overgrote deel van de Maltese bevolking is lid van de rooms-katholieke kerk. De Anglicaanse kerk vertegenwoordigd samen met de Church of Scotland en de Grieks Orthodoxe kerk de overige gelovigen. Malta kent een zeer gastvrije en vriendelijke bevolking die trots is op zijn herkomst.

Korte geschiedenis

Malta werd in de prehistorie al bewoond, waarschijnlijk door mensen uit SiciliŽ. Er zijn veel naties geweest die hebben geprobeerd om Malta te veroveren, maar van een verovering is nooit echt sprake geweest. Wel kwamen de Arabieren, NormandiŽrs, Spanjaarden, de ridders van St. John, Fransen, Britten en nog vele anderen naar het eiland dat diende als tussenstation. Allen lieten duidelijk hun sporen achter. Deze sporen zijn vandaag de dag nog steeds terug te vinden in de levenswijze van de Maltese bevolking.

Ambassade

Nederlandse Ambassade op Malta
Whitehall Mansions
3rd floor
Ta'Xbiex Seafront
Ta'Xbiex XBX 1026

Tel. (00356) 21 31 39 80
Fax. (00356) 21 31 39 90
Website: malta.nlambassade.org

Ambassade van de Republiek Malta
Carnegielaan 4-14
2517 KH Den Haag

Tel. 070-3561252/3602205
Fax. 070-3648789

Voor meer informatie ga naar de website van het ministerie van buitenlandse zaken. Hier vindt u informatie over de Nederlandse ambassades en consulaten in het buitenland en buitenlandse ambassades en consulaten in Nederland.