Reizen Marokko
 
Marokko websites
 
Suggesties

Reisinformatie Marokko

Marokko is een zeer gevarieerd land, zowel qua cultuur als qua natuur. Sprookjesachtige steden, schilderachtige lemen dorpjes, adembenemende vergezichten, oogverblindende zandduinen, fraaie vruchtbare oases en steile rotswandformaties wisselen elkaar af binnen Marokkoís veelzijdige landschap.

Marokko staat bekend om zijn gulheid en gastvrijheid. Dat je je welkom zult voelen is dus iets wat zeker is en dat je je zult vermakenÖ daar is ook geen twijfel over mogelijk.


Marokko staat voor gezelligheid, lekker eten, strandvakanties, rondreizen, woestijnen, spektakel, feesten, muziek, kunst, architectuur en verwennerij. Je kunt het zo gek niet bedenken of Marokko heeft het te bieden. Er is voor ieder wat wils, zowel voor diegene die zich lekker wil laten verwennen onder het genot van een hapje en een drankje, als voor diegene die niet stil kan zitten en zich de hele dag actief wil vermaken en daarna de hele avond tot diep in de nacht op stap wil gaan.

[locatie]

Algemene informatie

 • Hoofdstad: Rabat
 • Taal: Arabisch
 • Aantal inwoners: ca. 34.400.000
 • Tijdsverschil: Zomer: -2 uur / Winter: -1 uur
 • Voltage: 230 volt
 • Telefooncode: +212

Gezondheid en inentingen

 • Vaccinatie voor DTP en Hepatitis A worden aanbevolen
 • Kraanwater is drinkbaar in de steden van Marokko. Dit smaakt echter sterk naar chloor. Aangeraden wordt om water uit flessen te drinken.
Informatie m.b.t. (verplichte) vaccinaties veranderen regelmatig. Uitgebreide en actuele informatie vindt u op de website van het LCR. Hiernaast kunt u ook contact opnemen met uw huisarts of de GGD.

Reisdocumenten

 • Een geldig paspoort is vereist wat tot na verblijf geldig is.
 • Een visum is niet nodig voor reizen naar Marokko.
De wetgeving voor reisdocumenten of visa veranderen regelmatig. Ook kunnen er afwijkende voorwaarden van toepassing zijn. Kijk op de website van de Visumdienst voor meer informatie.

Geldzaken

 • Marokkaanse dirham (MAD)
 • Prijsniveau is lager als dat van Nederland.
 • Afdingen: In Marokko is afdingen de normaalste zaak van de wereld. Een goede richtlijn is een derde van de eerstgenoemde prijs.
 • Fooien: Het is in Marokko gebruikelijk een fooi te geven als u tevreden bent over de service. Veel mensen in de dienstverlenende sector zijn hier voor hun inkomen sterk afhankelijk van. Voor restaurants is een goede richtlijn 10-15%.

Klimaat & beste reistijd

Marokko kent behoorlijk grote klimaatverschillen die mede veroorzaakt worden door de ligging van het Rif- en Atlasgebergte en de ligging aan zee. De kustgebieden aan de Middellandse Zee en Atlantische Oceaan kennen droge zomers en natte winters.

In het zuiden aan de grens met Algerije en de Sahara heerst een woestijnklimaat en de overige bergachtige gebieden kenmerken zich door kou en neerslag met in de winter zelfs sneeuw en vrieskou. Vooral het zuiden van Marokko heeft hete zomers en gematigde winters en dit is dus een erg populaire vakantiebestemming. Van oktober tot en met mei is de temperatuur over het algemeen het prettigst.

Bezienswaardigheden

Een echte aanrader tijdens een vakantie in Marokko is een bezoek aan de vier koningssteden Rabat, Meknes, Fes en Marrakech. Mede door de middeleeuwse overdekte markten lijkt het in deze steden alsof de tijd stil is blijven staan. Binnen de stadsmuren staan prachtige moskeeŽn en betoverende paleizen met schitterende tuinen.

Ook de kuststad Casablanca en de prachtige badplaats Agadir mag je niet missen bij een rondreis door Marokko. Het land heeft een prachtige kuststrook, imposante bergketens en natuurlijk de uitgestrekte Sahara.

Eten & drinken

Marokko heeft zijn eigen traditionele keuken. Rundvlees en lamsvlees evenals vis zijn populair. Een aantal van de bekendste traditionele Marokkaanse gerechten zijn couscous, kefta (gespietste gehaktballetjes) en mechoui (geroosterd lamsvlees). Veelgebruikte kruiden en specerijen zijn onder andere gember, komijn, kaneel, peper en saffraan. Het drinken van muntthee is tevens typisch Marokkaans. Tijdens de vastenmaand Ramadan wordt er tussen zonsopgang en zonsondergang niet gegeten.

Reizen en overnachten

Per vliegtuig is veruit de gemakkelijkste manier om naar Marokko te reizen. Een vliegreis duurt tussen de drie en vier uur. Diegenen die in het bezit zijn van een Nederlands paspoort, hebben geen visum nodig. Je paspoort moet wel nog zes maanden geldig zijn na terugkeer in Nederland. Bij een verblijf van langer dan drie maanden is wel een visum vereist. Inentingen zijn niet vereist maar vaccinaties tegen DTP en hepatitis A worden aangeraden. Binnen Marokko kunt u zich verplaatsen per trein, huurauto of binnenlandse vlucht.

Bevolking & Cultuur

De Marokkaanse bevolking is erg gastvrij en zeer gemoedelijk, ook ten opzichte van toeristen. De grootste bevolkingsgroepen zijn Berbers en Arabieren.

Marokko heeft zijn huidige diversiteit in bevolkingsgroepen en cultuur te danken aan zijn dynamische geschiedenis. FeniciŽrs, Carthagers, Romeinen, Vandalen, Visigothen, Grieken, Arabieren, Portugezen, Fransen en Spanjaarden hebben hun sporen achtergelaten. De strategische ligging maakt Marokko tot poort tussen Afrika en Europa. Marokko vormt het uiterst westelijke puntje van de Islamitische wereld.

Korte geschiedenis

Marokko kent een zeer rijke maar strijdlustige geschiedenis. Tot 700 na Christus heersten de Berbers over Marokko. De Arabieren doopten het land daarna om tot een islamitische staat. De Spanjaarden, Portugezen en Fransen probeerden Marokko door de jaren heen om beurten te veroveren. In de 19e eeuw werd de strijd om Marokko gestaakt en bleef Marokko een protectoraat van Frankrijk totdat het in 1956 onafhankelijk werd verklaard. Marokko is nu een Monarchie waarop de Marokkaanse bevolking zeer trots is.

Ambassade

Nederlandse Ambassade in Marokko
40 Rue de Tunis
Quartier Tour
Hassan, Rabat

Tel. +212 37 219600
Fax. +212 37 219665
Website: www.ambassadepaysbasrabat.org

Ambassade van het Koninkrijk Marokko
Oranjestraat 9
2514 JB Den Haag

Tel. 070-3469617
Fax. 070-3562829

Voor meer informatie ga naar de website van het ministerie van buitenlandse zaken. Hier vindt u informatie over de Nederlandse ambassades en consulaten in het buitenland en buitenlandse ambassades en consulaten in Nederland.