Reizen Nepal
 
Suggesties

Reisinformatie Nepal

Het koninkrijk Nepal ligt in het Aziatische Himalayagebergte tussen India en Tibet. Nepal staat vooral bekend als geboorteplaats van Boeddha en als land van de Mount Everest, de hoogste berg ter wereld. Vanwege de ligging kent Nepal zowel Indiase als Tibetaanse invloeden die je overal in het land terugvindt.

Wie aan Nepal denkt, denkt natuurlijk aan immense bergketens. Van de tien hoogste bergen ter wereld, bezit Nepal er acht. Doordat men Nepal direct koppelt aan bergen en bergbeklimmen, krijgt Nepalís overige natuurlijk en cultureel erfgoed niet altijd de aandacht die het verdient. Nepal begint als vakantieland echter steeds populairder te worden, ook onder niet-bergbeklimmers, en dit is geheel logisch gezien alles wat het land te bieden heeft.

[locatie]

Algemene informatie

 • Hoofdstad: Kathmandu
 • Taal: Nepali
 • Aantal inwoners: ca. 29.500.000
 • Tijdsverschil: Zomer: +4 uur / Winter: +5 uur
 • Voltage: 230 volt
 • Telefooncode: +977

Gezondheid en inentingen

 • Vaccinatie voor Buiktyfus, DTP en Hepatitis A worden aanbevolen.
 • Neem voldoende maatregelen tegen malaria.
 • Kraanwater is niet drinkbaar.
Informatie m.b.t. (verplichte) vaccinaties veranderen regelmatig. Uitgebreide en actuele informatie vindt u op de website van het LCR. Hiernaast kunt u ook contact opnemen met uw huisarts of de GGD.

Reisdocumenten

 • Een geldig paspoort is vereist wat na verblijf nog 6 maanden geldig is.
 • Een visum is vereist voor reizen naar Marokko.
De wetgeving voor reisdocumenten of visa veranderen regelmatig. Ook kunnen er afwijkende voorwaarden van toepassing zijn. Kijk op de website van de Visumdienst voor meer informatie.

Geldzaken

 • Nepalese rupee (NPR)
 • Prijsniveau is lager als dat van Nederland.
 • Afdingen: In Nepal is afdingen heel gewoon, zeker bij souvenirswinkels.
 • Fooien: Het geven van fooien is heel gebruikelijk in Nepal. De mensen werkzaam in de toeristische sector zijn vaak zelfs volledig afhankelijk hiervan.

Klimaat & beste reistijd

Het klimaat binnen Nepal hangt sterk af van de hoogte en varieert van een subtropisch klimaat in de zuidelijke vlakke Terai tot een poolklimaat in de hooggebergten. Een zeer geschikte tijd om af te reizen naar Nepal is tussen oktober en mei. Van juli tot en met september is het er minder goed vertoeven vanwege de regenperiode. In oktober, november, maart en april is de temperatuur over het algemeen het aangenaamst. Een reis naar Nepal is ook zeker de moeite waard in december, januari en februari, de nachten kunnen dan echter koud zijn maar overdag schijnt meestal de zon.

Bezienswaardigheden

Tijdens een vakantie in Nepal mag je een bezoek aan diens hoofdstad Kathmandu niet overslaan. Deze prachtstad vol boeddhistische tempels, paleizen en andere historische bezienswaardigheden, is een uitstekend voorbeeld van de architectonische pracht die Nepal rijk is. De uitgestrekte vallei rondom de stad herbergt ook nog eens zoín 130 monumenten waaronder tempels en prachtige stadjes waarvan vele absolute aanraders zijn. Ook Pokhara is geliefd onder toeristen, het herbergt namelijk het schitterende Phewa meer. Voor liefhebbers van ongerepte natuur is dit een ideale plek. Huur een bootje om mee op het meer te dobberen of bezoek de imposante Devi watervallen.

Een belangrijke historische plaats is Lumbini, de geboorteplaats van Boeddha. Het is misschien een tikkeltje overdone maar een bezoek aan de hoogste berg van onze planeet, de Mount Everest is een unieke belevenis. Het Royal Chitwan Nationaal Park waar zeldzame diersoorten leven waaronder de Indische neushoorn en de Bengaalse tijger, en, het Nationaal Park Sagarmatha, waar de zuidelijke zijde van de Mount Everest te zien is en de zeldzame sneeuwluipaard leeft zijn ook schitterende plekken.

Eten & drinken

Ten opzichte van de verfijnde Chinese keuken, is de Nepalese keuken vrij sober. Traditionele Nepalese maaltijden zijn over het algemeen weinig afwisselend en bestaan doorgaans uit platte, droge pannenkoeken, gevuld met rijst en linzenpuree die worden geserveerd met groenten en pepers. Een ander populair Nepalees gerecht is curry van aardappelen. Voor toeristen is de keuze echter vele malen uitgebreider. In de grote steden vind je onder andere Chinese, Tibetaanse, Italiaanse, Mexicaanse, Thaise, Japanse, Russische en Indiase restaurants.

Reizen en overnachten

Nepal kent een redelijk gevarieerd aanbod van overnachtingsmogelijkheden, van een kamer in een goedkoop budget hotel of bed and breakfast tot een suite of appartement in een luxe resort. Als je af wil reizen naar Nepal, is een visum verplicht. Dit is te verkrijgen bij het Consulaat van het Koninkrijk Nepal te Amsterdam.

Een vlucht naar Nepal duurt ongeveer 11 uur. De makkelijkste en goedkoopste manier om te reizen binnen Nepal is met de bus. In en om de steden kun je kiezen tussen fietsriksja's, motorriksja's en taxi's, of zelf een fiets huren. Een binnenlandse vlucht is ook mogelijk. Voor heel Nepal worden vaccinaties aanbevolen tegen DTP, tyfus, geelzucht en malaria.

Bevolking & Cultuur

Nepal telt negentien miljoen inwoners waarvan 40 procent in de vlakke en vruchtbare Terai woont. De rest van de Nepalezen woont in de heuvels en gebergten. De bevolking van Nepal telt ongeveer 35 verschillende etnische groepen met ieder hun eigen taal en cultuur die zijn onder te verdelen in drie hoofdgroepen, namelijk de Indo-arirs, de Tibeto-Birmanen, en de etnische Tibetaanse bevolkingsgroepen. Nepal is het enige hindoeÔstische koninkrijk ter wereld wiens koning wordt vereerd als een god. Nepalís tweede levensovertuiging is het boeddhisme dat getolereerd wordt en goed samengaat met het veel meer vertegenwoordigde hindoeÔsme.

Korte geschiedenis

Vele jaren voor Christus heersten er al oude dynastieŽn over Nepal. De eerste bewoners van Nepal waren van Tibetaanse afkomst. In de 13e eeuw vluchtten vorstelijke Indiase families naar Nepal die de basis legden voor de Maltadynastie die in de 15e eeuw haar hoogtepunt bereikte. Familievetes zorgden aan het eind van de 15e eeuw voor het vallen dit heerschap. In de 20e eeuw trad de eerste koning van Nepal aan. Politiek gezien is Nepal echter nog steeds zeer instabiel. In 2001 werd een groot deel van het koningshuis vermoord.

Ambassade

Nederland heeft geen ambassade in Nepal

Ambassade van het Koninkrijk Nepal
Avenue Brugmann 210
B-11 80 Brussel

Tel. 00-322/346.2658
Fax. 00-322/3441361
Website: www.nepalembassy.be

Voor meer informatie ga naar de website van het ministerie van buitenlandse zaken. Hier vindt u informatie over de Nederlandse ambassades en consulaten in het buitenland en buitenlandse ambassades en consulaten in Nederland.