Reizen Nieuw-Zeeland
 
Suggesties

Reisinformatie Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland ligt in het zuidwesten van de Stille Oceaan ten zuidoosten van Australië. Nieuw-Zeeland bestaat uit twee schitterende hoofdeilanden en tal van kleinere eilandjes. Dit maakt Nieuw-Zeeland tot een uitgestrektheid van onovertroffen natuurlijke schoonheid en een avontuurlijke vakantiebestemming bij uitstek.

Nieuw-Zeeland kent extreme landschappen waaronder nevelige fjorden, ondoordringbare prehistorische regenwouden, immense gletsjers en verzengde vulkanische vlakten. Ook schitterende gouden zandstranden, wonderschone baaien, prachtige groene eilandjes, helderblauw warm water, een relaxte sfeer en een klimaat waar je ‘u’ tegen zegt ontbreken er niet. In Nieuw-Zeeland is het niet alleen boven water adembenemend mooi, maar met een zuurstoffles kun je ook onder het wateroppervlak betoverende flora en fauna ontdekken.

[locatie]

Algemene informatie

  • Hoofdstad: Wellington
  • Taal: Engels, Maori
  • Aantal inwoners: ca. 4.200.000
  • Tijdsverschil: Zomer: +10 uur.
    Van Oktober tot Maart +12 uur i.v.m. de Nieuw Zeelandse zomertijd.
  • Voltage: 230 volt
  • Telefooncode: +64

Gezondheid en inentingen

  • Inentingen zijn niet nodig voor reizen naar Nieuw Zeeland.
  • Kraanwater is veilig om te drinken.
  • Bescherm jezelf goed tegen de zon i.v.m. de sterke straling.
Informatie m.b.t. (verplichte) vaccinaties veranderen regelmatig. Uitgebreide en actuele informatie vindt u op de website van het LCR. Hiernaast kunt u ook contact opnemen met uw huisarts of de GGD.

Reisdocumenten

  • Een geldig paspoort is vereist wat na verblijf nog 3 maanden geldig is.
  • Een visum is niet nodig voor reizen naar Nieuw Zeeland.
De wetgeving voor reisdocumenten of visa veranderen regelmatig. Ook kunnen er afwijkende voorwaarden van toepassing zijn. Kijk op de website van de Visumdienst voor meer informatie.

Geldzaken

  • Nieuw-Zeelandse dollar (NZD)
  • Prijsniveau is gelijk met dat van Nederland.
  • Afdingen: Wat betreft electronica en souvenirs is afdingen aan te bevelen.
  • Fooien: In Nieuw Zeeland is het geven fooien niet gebruikelijk. Je kunt ze wel geven als de service goed is, maar het word niet verwacht.
  • Openingstijden winkels: Maandag t/m Zaterdag geopend van 09.00 - 17.30 uur. Afhankelijk van gebied is er op donderdag of vrijdag koopavond.

Klimaat & beste reistijd

Nieuw-Zeeland kent een gematigd zeeklimaat dat varieert van subtropisch ten noorden van Auckland, tot subpolair in de berggebieden op het Zuidereiland. Ten opzichte van Nederland ligt Nieuw-Zeeland aan de andere kant van de aarde waardoor de jaargetijden daar tegenovergesteld zijn aan die van Nederland. Dat maakt Nieuw-Zeeland bij uitstek een geschikte bestemming voor een last minute vakantie ter overwintering van de sombere winters in ons koude kikkerlandje. Tijdens onze barre winters is het in Nieuw-Zeeland namelijk tropisch warm.

Bezienswaardigheden

Er is ontzettend veel te zien en te beleven in Nieuw-Zeeland. Luchtsafari’s, al vliegend in een klein motorvliegtuigje de indrukwekkende Mount Cook en de prachtige Westland World Heritage Parks bezichtigen. Een bezoek brengen aan Auckland Artgallery met de grootste kunstcollectie van heel Nieuw-Zeeland. Auckland Museum aandoen, waar je de geschiedenis van Nieuw-Zeeland kunt aanschouwen. Ook duiken is een ware must, evenals bungeejumpen dat nergens zo spectaculair is als in Nieuw-Zeeland. Wat je ook doet, de ongeëvenaarde natuurpracht maakt alles des te imposanter.

Eten & drinken

Ook aan de andere kant van de aarde kennen ze een voortreffelijke keuken. Nieuw-Zeeland staat bekend om zijn smaakvolle ingrediënten vanwege het schone milieu. Vlees komt veelal van grazend scharrelvee, wat zorgt voor een rijke smaak. De ligging van Nieuw-Zeeland maakt een rijke visvangst en een diversiteit aan zeevruchten mogelijk. De vruchtbare grond in combinatie met het schone milieu zorgt voor overheerlijk vers fruit. De Nieuw-Zeelandse keuken is in sterke mate beïnvloed door de Engelse maar door de komst van immigranten over de hele wereld is elke denkbare keuken vertegenwoordigd.

Reizen en overnachten

Aangezien Nieuw-Zeeland precies aan de andere kant van de aarde ligt, brengt deze vakantie automatisch een lange reis met zich mee. Dit betekent een vlucht van 12 uur naar Kuala Lumpur of Singapore en na een wachttijd nog eens 12 uur naar Nieuw-Zeeland. Je hebt alleen een visum nodig indien je langer dan drie maanden in Nieuw-Zeeland blijft.

Nieuw-Zeeland kent tal van accommodatiemogelijkheden zoals luxe vijfsterren stadshotels en exclusieve lodges in natuurgebieden. Wat primitiever zijn de uitstekende campings en kiwiboerderijen. Ook bed & breakfasts, hostels of campers zijn een optie.

Bevolking & Cultuur

75 procent van de Nieuw-Zeelandse bevolking is van Europese komaf, 15 procent is Maori, 5 procent is Polynesisch en 5 procent Aziatisch. De meeste Europeanen zijn van Britse afkomst. Tot 1974 was het voor Britten namelijk toegestaan om zonder restricties naar Nieuw-Zeeland te verhuizen. Ruim 35 duizend inwoners zijn van Nederlandse afkomst. Zij emigreerden vooral na de tweede wereldoorlog in de hoop op welvaart.

De Maori is de grootste niet-Europese bevolkingsgroep. 75 procent van alle Nieuw-Zeelanders woont in één van de vijf grootste steden. Nieuw-Zeeland kent twee officiële talen, Engels en Maori. Engels is de voertaal en spreekt men overal.

Korte geschiedenis

In 1642 doen de eerste Europeanen Nieuw-Zeeland aan maar zonder aan land te gaan vanwege de agressieve toenadering van de inheemse Maori. In 1769 gaat de Britse luitenant James Cook wel aan land en hij weet handel te drijven met de Maori. Enkele decennia later vestigen de eerste Europeanen zich op Nieuw-Zeeland. Vanaf 1840 is Nieuw-Zeeland een zelfstandige Britse kolonie.

Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog vechten veel Nieuw-Zeelandse militairen mee met het Britse leger. De jaren na de oorlog houdt Nieuw-Zeeland een sterke band met het Verenigd Koninkrijk. Vanaf 1984 bouwen opeenvolgende kabinetten het tot dan toe overwegend agrarische land om tot een zelfstandige industriële natie met een vrijemarkteconomie.

Ambassade

Nederlandse Ambassade in Nieuw Zeeland
Investment House, 10th Floor
Crn Featherston/ Ballance Streets
Wellington

Tel. +64 4471 6390
Fax. +64 4471 2923
Website: www.netherlandsembassy.co.nz

Ambassade van Nieuw Zeeland
Eisenhowerlaan 77n
2517 KK Den Haag

Tel. 070-3469324
Fax. 070-3632983