Reizen Oeganda
 
Suggesties

Reisinformatie Oeganda

Oeganda is een paradijselijk land voor diegenen die houden van spectaculaire safariís, uitgestrekte jungles, wonderschone landschappen en zeldzame plant- en diersoorten. Het land kent nog maar betrekkelijk weinig toerisme, wat een reis naar Oeganda een unieke ervaring maakt en een ware ontdekkingstocht.

Oeganda ligt in Afrika en heeft vele nationale parken, geisers, vulkaankraters, bergen, bossen, meren, rivieren en watervallen. Het land staat bekend om zijn scala aan indrukwekkende en fascinerende dieren.

Denk bijvoorbeeld aan leeuwen, olifanten, nijlpaarden, gorillaís, chimpansees en antilopen, die u allemaal met eigen ogen van dichtbij kan bekijken. Het landschap verkeert voor veruit het grootste deel nog in ongerepte staat wat het land extra de moeite waard maakt voor een vakantie.

[locatie]

Algemene informatie

 • Hoofdstad: Kampala
 • Taal: Engels, Swahili
 • Aantal inwoners: ca. 31.400.000
 • Tijdsverschil: +2 uur
 • Voltage: 240 volt
 • Telefooncode: +256

Gezondheid en inentingen

 • Vaccinatie voor Gele koorts, DTP en Hepatitis A worden aanbevolen.
 • Neem voldoende maatregelen tegen malaria.
 • Soms is een Cholera-verklaring nodig.
 • Aids is een groot probleem in Oeganda. Wees hier raadzaam voor.
 • Kraanwater is niet drinkbaar.
Informatie m.b.t. (verplichte) vaccinaties veranderen regelmatig. Uitgebreide en actuele informatie vindt u op de website van het LCR. Hiernaast kunt u ook contact opnemen met uw huisarts of de GGD.

Reisdocumenten

 • Een geldig paspoort is vereist wat na bij aankomst nog 6 maanden geldig is.
 • Een visum is vereist voor reizen naar Oeganda.
De wetgeving voor reisdocumenten of visa veranderen regelmatig. Ook kunnen er afwijkende voorwaarden van toepassing zijn. Kijk op de website van de Visumdienst voor meer informatie.

Geldzaken

 • Oegandese shilling (UGS)
 • Prijsniveau lager dan dat van Nederland.
 • Afdingen: In Oeganda is het afdingen gebruikelijk.
 • Fooien: Het geven van fooien is gebruikelijk en wordt zeer gewaardeerd.

Klimaat & beste reistijd

Oeganda ligt op de evenaar en heeft hierdoor een tropisch klimaat. Het is er echter nooit extreem heet wat een vakantie naar het land zeer aangenaam maakt. De gemiddelde temperatuur in Oeganda is zoín 23įC en de temperatuur is gedurende het hele jaar vrij constant. Hierdoor is het land gedurende het hele jaar een ideale vakantiebestemming.

Houdt eventueel wel rekening met de twee regenseizoenen van Oeganda. Het regent er namelijk van april tot en met mei en van oktober tot en met december vrij regelmatig.

Bezienswaardigheden

De meeste toeristen reizen naar Oeganda om zoveel mogelijk van de schitterende natuur te zien. De nationale parken zijn hier uitermate geschikt voor. Denk bijvoorbeeld aan het Queen Elizabeth Park waar je prachtige bergketens en bossen aantreft. Of het Murchison Falls Park met kletterende watervallen en uiteenlopende diersoorten waaronder giraffen, luipaarden en waterbokken.

In het Bwindi Impenetrable Park leven berggorillaís en in het Lake Mburo Park ligt het gelijknamige meer, omringd door groene valleien. Je kan hier ook een boottocht maken en op die manier kennis maken met krokodillen en nijlpaarden. De hoofdstad van Oeganda heet Kampala en is op tien heuvels gebouwd. Het is een moderne stad waar je leuk kan winkelen en uitgaan en heerlijk kan eten.

Eten & drinken

Je kan in Oeganda zowel locale als Westerse gerechten nuttigen. Het locale eten is werkelijk verrukkelijk en zeker het proberen waard. Het is bovendien zeer goedkoop wat een leuke bijkomstigheid is. Verse vis komt in Oeganda rechtstreeks uit de meren van het land en wordt dan ook veel gebruikt in maaltijden. In heel Oeganda wordt volop vers en smakelijk tropisch fruit verkocht.

Het is erg belangrijk om genoeg te drinken in het tropisch Oeganda, let echter wel op dat kraanwater niet drinkbaar is. Wees ook voorzichtig met sla en fruit dat al geschild is.

Reizen en overnachten

Een vliegreis naar Oeganda duurt ongeveer 8 uur. Je hebt verscheidene inentingen nodig voordat je op reis kan gaan. Informatie hierover is opvraagbaar bij iedere lokale GGD.

Er wordt in Oeganda aan de linkerkant van de weg gereden en er gelden in het land lokale verkeersregels. Een auto met chauffeur biedt daarom uitkomst. De wegen in Oeganda zijn over het algemeen van slechte kwaliteit. Het is niet verstandig om in het donker alleen over straat te gaan. Een overnachtingplaats is veelal vrij goedkoop in Oeganda maar de luxe is vrij beperkt.

Bevolking & Cultuur

Engels is de officiŽle taal van Oeganda, maar er wordt ook veel Ki-swahili gesproken. Daarnaast worden er veel inheemse talen gesproken waaronder LOeganda. De bevolking van Oeganda is uitermate vriendelijk en ontvangt bezoekers, inclusief toeristen, met open armen. Het christendom is op Oeganda het meest vertegenwoordigd, gevolgd door de islam en een aantal inheemse geloven.

Korte geschiedenis

Oeganda werd als eerste bewoond door jagers, gevolgd door verschillende volkeren die het land verder ontwikkelden en opbouwden. Oeganda was lange tijd een kolonie van Groot-BrittanniŽ maar werd in 1962 onafhankelijk verklaard. Dit zorgde echter voor talloze conflicten en strijd. Er braken verscheidene burgeroorlogen uit en regeringen werden in een rap tempo gevormd en weer afgezet.

De rust is nog steeds niet geheel teruggekeerd in het land maar de regering onder leiding van Museveni is sinds 1986 een stuk stabieler en het land is ook veiliger geworden in de afgelopen jaren. Onder aanvoering van Museveni wordt het land heropgebouwd en de leider doet zijn best het imago van het land op te vijzelen.

Ambassade

Nederlandse Ambassade in Oeganda
Nakasero Road Plot 2
Kampala

Tel. +256 414 346000
Fax. +256 414 231861
Website: www.netherlandsembassyuganda.org

Ambassade van de Republiek Uganda
Avenue de Tervuren 317
B-11 50 Brussel

Tel. 00-322/7625825
Fax. 00-322/7630438

Voor meer informatie ga naar de website van het ministerie van buitenlandse zaken. Hier vindt u informatie over de Nederlandse ambassades en consulaten in het buitenland en buitenlandse ambassades en consulaten in Nederland.