Reizen RoemeniŽ
 
Suggesties

Reisinformatie RoemeniŽ

RoemeniŽ heeft talloze natuurreservaten welke ook nog eens enorm gevarieerd zijn. Je vindt er prachtige planten en dieren, waarvan sommige zelfs uniek zijn in Europa. Vooral de hoofdstad van RoemeniŽ, Boekarest trekt veel toeristen. Het is dan ook een geweldige stad waar veel te beleven valt.

RoemeniŽ is uiterst geschikt voor een wintersportvakantie en is bovendien goed betaalbaar. Maar ook voor een zonvakantie zit je in RoemeniŽ goed. De vele opties van RoemeniŽ maken het een perfecte vakantiebestemming. Het landschap van RoemeniŽ is werkelijk fantastisch en bijna overal nog in prachtige, ongerepte staat. De natuur is zeer gevarieerd, van naaldwouden tot olijfbomen. Je vindt in RoemeniŽ ook leuke steden, uitstekende stranden en wijngaarden.

[locatie]

Algemene informatie

 • Hoofdstad: Boekarest
 • Taal: Roemeens
 • Aantal inwoners: ca. 22.250.000
 • Tijdsverschil: Zomer +3 uur / Winter +2 uur
 • Voltage: 230 volt
 • Telefooncode: +40

Gezondheid en inentingen

 • Vaccinatie voor DTP en Hepatitis A worden aanbevolen.
 • Kraanwater is niet drinkbaar.
Informatie m.b.t. (verplichte) vaccinaties veranderen regelmatig. Uitgebreide en actuele informatie vindt u op de website van het LCR. Hiernaast kunt u ook contact opnemen met uw huisarts of de GGD.

Reisdocumenten

 • Een geldig paspoort of identiteitskaart is vereist wat geldig is tot na verblijf.
 • Een visum is niet vereist voor reizen naar RoemeniŽ.
De wetgeving voor reisdocumenten of visa veranderen regelmatig. Ook kunnen er afwijkende voorwaarden van toepassing zijn. Kijk op de website van de Visumdienst voor meer informatie.

Geldzaken

 • Roemeense leu (RON)
 • Prijsniveau ligt lager dan dat van Nederland. RoemeniŽ is een goedkoop vakantieland.
 • Afdingen: Voor souvenirs kan men zeker afdingen. Roemenen hanteren vaak verschillende prijzen voor toeristen.
 • Fooien: In RoemeniŽ is het geven van fooien gebruikelijk. Normaal is dit 10-15% van de prijs.
 • Openingstijden winkels: Maandag t/tm vrijdag van 07.00 tot 19.00 uur. Op zaterdag van 09.00 tot 14.00 uur

Klimaat & beste reistijd

In RoemeniŽ heerst een gematigd landklimaat en er zijn vier seizoenen. De winters zijn koud en er valt behoorlijk wat sneeuw. Dat maakt het land wel uitermate geschikt voor de wintersport. De zomers zijn erg warm en de maximum temperatuur kan dan plaatselijk boven de 35įC komen. Dit maakt het land perfect voor een zonvakantie. Wanneer je het beste naar RoemeniŽ op vakantie kan gaan ligt dus helemaal aan het doel van je reis. Er valt over het algemeen in juni het meeste regen.

Bezienswaardigheden

RoemeniŽ heeft stranden voor zonliefhebbers en bergen voor wintersporters, maar daar houdt het echt niet bij op! Het land heeft schattige dorpjes, mooie kloosters, sprookjesachtige kastelen en niet te vergeten een verbluffende natuur. RoemeniŽ is nog niet zo bekend bij toeristen en dat is juist de charme van het land.

Rondom Bucovina en Suceava zijn vele kloosters te bezichtigen. De hoofdstad van RoemeniŽ, Boekarest wordt regelmatig vergeleken met Parijs wat natuurlijk wel iets zegt over deze stad. Vooral het Volkspaleis in Boekarest is erg mooi. Vergeet ook zeker de natuurreservaten met unieke dieren en planten en de mysterieuze grotten van RoemeniŽ niet!

Eten & drinken

Hoewel er niet overdreven veel restaurants zijn in RoemeniŽ vanwege de beperkte rijkdom, is eten er erg belangrijk. In de grote steden tref je echter meer restaurants en kun je ook kiezen uit verschillende keukens. Vrijwel ieder gerecht wordt met vlees geserveerd, en dan meestal met varkens- of lamsvlees. In Roemenie is de koffie en wijn erg lekker. Het eten in RoemeniŽ is zeker in verhouding tot Nederland erg goedkoop.

Reizen en overnachten

Omdat RoemeniŽ niet zo heel ver van Nederland ligt kun je er op verschillende manieren naartoe reizen. Je kan uiteraard vliegen en dan duurt de reis zoín 2 ŗ 3 uur. Je kunt echter ook met de trein, bus of met eigen vervoer naar RoemeniŽ reizen. De afstand is ongeveer 1700 kilometer. Het openbaar vervoer in RoemeniŽ is goedkoop, maar je moet niet teveel van de kwaliteit verwachten. Je kunt uiteraard ook een taxi namen. Omdat de kwaliteit van het wegennet in RoemeniŽ te wensen overlaat, moet je erg goed opletten onderweg. Je kan in RoemeniŽ overnachten in een vakantiehuis, hotel, hostel of appartement of op een camping.

Bevolking & Cultuur

In RoemeniŽ wordt Roemeens en Romani gesproken. Sommige mensen spreken ook andere talen en soms zelfs Engels. Er wonen voornamelijk orthodoxe Roemenen in het land en zigeuners. De erediensten die door de orthodoxe kerk worden gehouden in RoemeniŽ kunnen door toeristen worden bijgewoond en zijn erg interessant om te aanschouwen. Het land kent ook diverse festiviteiten het hele jaar door. De bevolking van RoemeniŽ is erg gastvrij, ook ten opzichte van toeristen.

Korte geschiedenis

RoemeniŽ werd al ver voor Christus bewoond door allerlei volkeren. Het land is ooit een keizerrijk geweest. In 1878 werd de onafhankelijkheid van RoemeniŽ erkend en in 1881 werd het land een koninkrijk en dit is lange tijd zo gebleven. De banden met West Europa werden aangesterkt aan het einde van de tweede wereldoorlog. In 1992 werden er voor het eerst verkiezingen gehouden in RoemeniŽ en kreeg het land een president. RoemeniŽ is sindsdien een republiek.

Ambassade

Nederlandse Ambassade in RoemeniŽ
Aleea Alexandru 20
Sector 1 Boekarest

Tel. +40 (21) 208 60 30
Fax. +40 (21) 230 76 20
Website: www.olanda.ro

Ambassade van RoemeniŽ
Catsheuvel 55
2517 KA Den Haag

Tel. 070-3223612/ 3353796/ 3557369
Fax. 070-3541587
Website: www.haga.mae.ro

Voor meer informatie ga naar de website van het ministerie van buitenlandse zaken. Hier vindt u informatie over de Nederlandse ambassades en consulaten in het buitenland en buitenlandse ambassades en consulaten in Nederland.