Reizen Rusland
 
Suggesties

Reisinformatie Rusland

Rusland is het grootste land ter wereld en ligt zowel in Europa als in AziŽ. Hoe uitgestrekt het land is blijkt wel uit de elf verschillende tijdzones die Rusland kent. De diversiteit van het aanbod van toeristische mogelijkheden is in de afgelopen jaren enorm gegroeid. Er reizen steeds meer vakantietoeristen naar Rusland voor ecologische trips, wintersportvakanties en avontuurlijke vakanties als bergbeklimmen, kanotochten en survivaltrips.

Door de snelgroeiende Russische middenklasse neemt het aantal restaurants, barretjes en overnachtingsmogelijkheden in razend tempo toe waardoor het voor toeristen steeds aantrekkelijker wordt om een vakantie naar Rusland te boeken. Het land is het inmiddels een zeer populaire vakantiebestemming voor diegenen die van verre reizen houden. Aan prachtige natuur en rijke cultuur is in Rusland geen gebrek. Rusland leent zich bij uitstek voor een uitgebreide rondreis.

[locatie]

Algemene informatie

 • Hoofdstad: Moskou
 • Taal: Russisch
 • Aantal inwoners: ca 140.700.000
 • Tijdsverschil: Van +2 tot +12 uur
 • Voltage: 230 volt
 • Telefooncode: +7

Gezondheid en inentingen

 • Vaccinatie voor DTP en Hepatitis A worden aanbevolen.
 • Kraanwater is niet drinkbaar.
Informatie m.b.t. (verplichte) vaccinaties veranderen regelmatig. Uitgebreide en actuele informatie vindt u op de website van het LCR. Hiernaast kunt u ook contact opnemen met uw huisarts of de GGD.

Reisdocumenten

 • Een geldig paspoort is vereist wat nog minimaal 6 maanden geldig is tot na verblijf.
 • Een visum is vereist voor reizen naar Rusland.
De wetgeving voor reisdocumenten of visa veranderen regelmatig. Ook kunnen er afwijkende voorwaarden van toepassing zijn. Kijk op de website van de Visumdienst voor meer informatie.

Geldzaken

 • Roebel (RUB)
 • Prijsniveau ligt lager dan dat van Nederland.
 • Roebels mogen niet in en uitgevoerd worden, neem dus geen Roebels mee op vakantie.
 • Het is niet langer noorzakelijk om Dollars mee te nemen. Euroís kunnen in Rusland ook omgewisseld worden.
 • Afdingen: In winkels gelden vaste prijzen. Daarbuiten is afdingen heel normaal en de moeite waard.
 • Fooien: In Rusland is het geven van fooien op de meeste plaatsen gebruikelijk. Voor velen is dit een belangrijk stuk inkomen. Een fooi van 5-10% is een goede richtlijn.

Klimaat & beste reistijd

De winters zijn in Rusland over het algemeen lang en koud en zomers doorgaans kort maar warm. De beste reistijd voor een vakantie naar Rusland is tussen mei en oktober. Juli en augustus zijn de warmste maanden. Rusland is enorm qua oppervlakte en kent dus een verscheidenheid aan klimaten. Het gematigd landklimaat komt het meest voor. Het noordelijkste deel van Rusland kent een pool- en toendraklimaat. De winters duren daar van november tot april en de temperatuur kan dalen tot -30įC. Het Europese deel van Rusland heeft een continentaal klimaat. De zomer loopt van juni tot en met augustus met temperaturen tot 35įC.

Bezienswaardigheden

De metropolen Moskou en Sint-Petersburg zijn Ruslandís drukst bezochte toeristensteden. Veel Russischer dan Moskou wordt het niet. De majestueuze Russisch-orthodoxe kathedralen waaronder de met gouden torens bekroonde Maria-Boodschaps-katherdraal en de imposante Basilius-katherdraal met de gekleurde torentjes zijn het bezoeken waard, evenals het Kremlin en het Rode Plein. Sint-Petersburg doet erg Europees aan. Het beschikt over een van de grootste musea ter wereld, de Hermitage en vele andere architectonische schoonheden, zoals de St. Isaakskathedraal en het Stroganov Paleis. Ook een rondreis over de Gouden Ring is een echte aanrader.

De natuur van Rusland is gewoonweg schitterend en uitermate afwisselend. Imposante gebergten en eindeloze vlaktes wisselen elkaar af, van het ijzige noordelijke SiberiŽ tot de schrale zuidelijke steppen. Rusland heeft meer dan 100 nationale parken en natuurreservaten. De Komiwouden zijn de grootste oerbossen van Europa. Rusland herbergt talloze diersoorten waaronder lemmings, edelherten, poolvossen, ijsberen, sneeuwhazen, rendieren en bruine beren.

Eten & drinken

De Russische keuken is net als de Nederlandse, van oorsprong een boerenkeuken. De Russische keuken kent veel sobere maar voedzame gerechten. In de toeristische gebieden vind je echter talloze Russische en internationale restaurants. Beroemde voorgerechten in de moderne Russische keuken zijn kaviaar, salades, tappaís en Borsch (soep met bieten, kool, stukken vlees en zure room). Als hoofdgerecht kun je meestal kiezen uit diverse vis- en vleesgerechten. Russische dessertkaarten bevatten meestal een scala aan soorten ijs en gebakjes. Bij het eten wordt meestal wodka gedronken waarbij het glas in een keer achterover geslagen dient te worden. Daarnaast kun je water, vruchtensap, wijn en bier bestellen.

Reizen en overnachten

Veruit de gemakkelijkste en snelste manier om in Rusland te komen is per vliegtuig. De reis duurt ongeveer drieŽnhalf uur. Een geldig paspoort en een visum zijn verplicht. Ook een verklaring voor het geld en de spullen die je meeneemt en een uitnodiging van je reisorganisatie of de Russische ambassade zijn verplicht. Binnen drie dagen na aankomst dien je jezelf te melden bij de vreemdelingenpolitie om je verblijfplaats en verdere reisbestemmingen door te geven. Je hebt een stempel nodig om Rusland te kunnen verlaten. Men controleert overigens of alle plaatsen die je bezoekt wel in je visum staan.

Je kunt in Rusland een auto huren maar erg praktisch is het niet. De wegen zijn doorgaans slecht en in de grotere steden staan vaak files. Daarnaast zijn Russische verkeersborden slecht leesbaar. Trein, bus en metro zijn over het algemeen veel geschikter.

Bevolking & Cultuur

Het grootste deel van Rusland ligt in AziŽ maar de meeste mensen wonen in het kleinere Europese gedeelte. Tweederde van de Russen leeft in de steden. Tachtig procent is Russisch, vier procent Tataars en de rest bestaat uit honderden etnische minderheden. Het Russisch-orthodoxe geloof heeft de meeste aanhangers. Daarnaast wordt ook de islam, het boeddhisme en het christendom belijd. Hoewel Russen bekend staan als stug en zakelijk, staan ze open voor een praatje en zijn ze zeer gastvrij, ook ten opzichte van toeristen.

Korte geschiedenis

De oorsprong van het latere Russische Rijk ligt bij de verovering van een deel van het huidige Rusland door Scandinavische Varjaren in de 9e eeuw. Het Rijk was welvarend en machtig tot de Mongolen binnendrongen en twee eeuwen heersten. In de 15e eeuw ontworstelde MoskoviŽ zich aan MongoliŽ en werd Ivan de Grote tsaar. Hij lijfde alle Russische vorstendommen in. Zijn opvolger Ivan de Verschrikkelijke begon het oosten te veroveren.

In 1640 bereikten de Russen de Stille Oceaan. Tsaar Peter de Grote richtte zijn blik op Europa en veroverde de Oostzee kust. Catharina breidde het Russische Rijk verder naar het zuiden uit. Toen de laatste tsaar, Nicolaas II, in 1905 niet alleen de oorlog tegen Japan verloor, maar ook een nederlaag leed tegen de Duitsers in de Eerste Wereldoorlog was het over. In 1917 kwam er een regering van socialisten en liberalen aan de macht maar omdat die geen einde wist te maken aan de uitzichtloze oorlog met de Duitsers, grepen de communisten acht maanden later hun kans. Tot 1991 maakte Rusland deel uit van de Sovjet-Unie. Veel deelrepublieken zijn na de val van deze communistische staat onafhankelijk geworden.

Ambassade

Nederlandse Ambassade in Rusland
Kalashny pereulok 6
131000 Moskou

Tel. +7 495 7972900
Fax. +7 495 7972904
Website: rusland.nlambassade.org

Ambassade van Rusland in Nederland
Andries Bickerweg 2
2517 JP Den Haag

Tel. (070) 345 13 00/346 88 88
Fax. (070) 361 79 60
Website: www.netherlands.mid.ru

Voor meer informatie ga naar de website van het ministerie van buitenlandse zaken. Hier vindt u informatie over de Nederlandse ambassades en consulaten in het buitenland en buitenlandse ambassades en consulaten in Nederland.