Reizen Suriname
 
Suriname websites
 
Suggesties

Reisinformatie Suriname

Suriname is een fascinerend land dat elk type reiziger tal van mogelijkheden biedt. Suriname is met haar uitgestrekte jungles, mangroves en amazonewouden een ideaal land voor de onverschrokken avonturier. Ook voor de wat passievere vakantieganger is er in Suriname genoeg te doen. Zonnen, zwemmen en snorkelen zijn namelijk ook ideale tijdsbestedingen in dit prachtige vakantieland.

Suriname is hét land bij uitstek voor diegenen die houden van eindeloze ongerepte natuur, heerlijke inheemse gerechten, en onverwachte gebeurtenissen. Ontdek de jungle per boot, slaap in een hangmat, slenter door Paramaribo en laat je meeslepen door de open, hartverwarmende en ongeëvenaarde gastvrije bevolking. Suriname biedt een verscheidenheid aan prachtige openhartige culturen.

[locatie]

Klimaat & beste reistijd

In Suriname heerst een tropisch klimaat. Suriname kent een korte en lange droge tijd en een korte en lange regentijd. Van februari tot en met april heerst de korte droge tijd. Van mei tot en met juli heerst de lange regentijd. Van augustus tot en met november heerst de lange droge tijd met de hoogste gemiddelde dagtemperatuur van 30°C. Van december tot en met januari heerst de korte regentijd en dit is de koelste periode met een gemiddelde dagtemperatuur van 26°C. De droge tijden lenen zich over het algemeen het best voor een vakantie naar Suriname. In de regentijden wordt het land echter nog groener en bloeien de prachtige wilde Surinaamse bloemen.

Bezienswaardigheden

Vooral het ecotoerisme weet zijn weg steeds beter te vinden naar Suriname. De schitterende natuur van dit land biedt dan ook de meest bijzondere bezienswaardigheden. Cola Kreek dankt zijn naam aan het donkerbruine water dat er in stroomt. Men komt hier veelal om compleet tot rust te komen. De donkerbruine kleur van het water doet overigens niet af aan de kwaliteit ervan. Het water is zelfs bijzonder schoon.

Een reis van een paar uur vanuit Paramaribo brengt je midden in het fantastische natuurgebied Brownsberg. Deze jungle herbergt alle aspecten waar je bij het woord ‘jungle’ aan denkt. Apen, luiaards, miereneters, hagedissen en allerlei andere wilde dieren. Maar ook helderblauwe watervallen, kunstig gevormde lianen en indrukwekkende boomformaties.

Eten & drinken

Suriname en eten zijn onafscheidelijk. Bij elke willekeurige gelegenheid wordt er uitgebreid gekookt. De diversiteit van de Surinaamse bevolking weerspiegelt zich in de uiteenlopende Surinaamse gerechten. Iedere bevolkingsgroep kent zijn eigen specialiteiten en ingrediënten. Roti is ’s werelds bekendste Surinaamse gerecht, maar ook het Creoolse rijstgerecht Maksi Alesi is populair. De Chinese keuken is alom vertegenwoordigd in Suriname, alhoewel Suriname er zijn eigen draai aan heeft gegeven. Omdat buitenlandse bieren relatief duur zijn, is het lokale bier dat van rijst wordt gebrouwen erg populair.

Reizen en overnachten

Een reis naar Suriname per vliegtuig duurt ongeveer 9 uur. Een geldig paspoort is verplicht en moet na terugkeer naar Nederland nog minstens zes maanden geldig zijn. Een visum is tevens verplicht en kost ongeveer 36 euro. Binnen Suriname kun je je gemakkelijk verplaatsen per binnenlandse vlucht. Taxi’s zijn vaak niet als zodanig herkenbaar en daarom is het ook praktisch om een erkend taxibedrijf per telefoon te regelen. Zo kun je ook de ritprijs afspreken, de meeste taxi’s hebben namelijk geen meter.

Bevolking & Cultuur

De bevolking van Suriname heeft een bijzondere samenstelling. Er leven vele culturen in het land met een verscheidenheid aan gewoontes, normen en waarden. Suriname herbergt tal van bevolkingsgroepen waaronder Indianen, Boscreolen, Chinezen, Creolen, Europeanen, Indiërs en Javanen. Ze kunnen het allen echter uitzonderlijk goed met elkaar vinden en zijn zeer goed geïntegreerd. Suriname telt ongeveer evenveel inwoners van Creoolse als van Hindoestaanse afkomst. De oorspronkelijke Indiaanse bevolking leeft nog steeds in stammen in Suriname.

Korte geschiedenis

De eerste bekende inwoners van Suriname zijn de Arawak-indianen, die zich 500 voor Chr. in Suriname vestigden. Pas 600 jaar later zetten de Karaïben-indianen voet aan wal. Rond 1600 kwamen de eerste Spanjaarden naar het land. 100 jaar later claimde Domingo de Vera Suriname als Spaans grondgebied. Vervolgens veroverden de Britten het waarna ze het land ruilden met Nederland tegen New York. Nederlanders van de WIC haalden talloze Afrikaanse slaven naar Suriname voor plantagearbeid. Aan deze periode kwam in 1863 een eind met de afschaffing van de slavernij. In 1975 werd Suriname een zelfstandige republiek. In 1980 pleegde Desi Bouterse een staatsgreep. In 1987 werden er weer verkiezingen gehouden. Sinds 2000 is de politieke situatie gestabiliseerd.