Reizen Taiwan
 
Suggesties

Reisinformatie Taiwan

Hoewel Taiwan relatief onbekend is bij toeristen, is het een eersteklas vakantieland. Het is in tegenstelling tot bijvoorbeeld China, zeer westers ingesteld en verwelkomt toeristen met open armen. Taiwan biedt een scala aan mogelijkheden voor zowel de zon-zee-en-strand-toerist alsook de avontuurlijke actieveling.

Taiwan is qua oppervlakte te vergelijken met Nederland maar daar houdt de vergelijking ook meteen helemaal op. Taiwan herbergt een prachtige mengeling van Chinese cultuur, Westerse luxe, ongerepte natuur, indrukwekkende kunstschatten en zalige heetwaterbronnen. Juist nu het massatoerisme Taiwan nog niet heeft ontdekt, is een vakantie naar dit luisterrijke land, een ervaring om nooit meer te vergeten.

[locatie]

Klimaat & beste reistijd

Op de berggebieden na, heerst er in Taiwan een tropisch klimaat. De zomers brengen overdag temperaturen met zich mee van rond de 30°C. In het zuidwesten zijn de winters zacht met een gemiddelde temperatuur van 20°C. In de berggebieden is het tijdens alle seizoenen koud. De hoeveelheid regen die in Taiwan valt verschilt sterk per plaats, hoogte en seizoen. Sneeuw vind je uitsluitend op grote hoogtes. Je kan het beste tijdens de zomer op vakantie gaan naar Taiwan.

Bezienswaardigheden

Om een goede indruk te krijgen van de uitzonderlijke natuurpracht van Taiwan, kan je het beste de zes imposante nationale parken bezoeken. Ook de zestien weelderige bosgebieden en elf panoramische gebieden die Taiwan rijk is zijn stuk voor stuk het bezoeken waard. Taiwan’s oneindige ecologische diversiteit uit zich onder andere in indrukwekkende bergen maar ook in de minerale warmwater- en zwavelbronnen. Taiwan herbergt talloze bijzondere diersoorten waaronder de Taiwanese makaak en de Taiwanese blauwe ekster.

In de Taiwanese hoofdstad Taipei wisselen trendy modezaken, moderne winkels en theaters elkaar af. Het Nationaal Concertgebouw en de Chiang Kai-Shek Memorial Hall zijn in traditioneel Chinese paleisstijl gebouwd en voorzien van hypermoderne apparatuur. De grootste dierentuin van Azië, de Taipei Zoo, mag je ook niet missen. Je kunt op Taiwan heerlijk zonnen, duiken, zwemmen en surfen aan een van de vele rustige stranden.

Eten & drinken

De Taiwanese keuken is van oorsprong gelijk aan de Chinese maar aangevuld met afwijkende Taiwanese ingrediënten, bereidingswijzen en recepten. Voor de duurdere en exclusievere gerechten worden afwijkende ingrediënten gebruikt zoals hond en slang. Dit soort gerechten kom je echter niet op elke straathoek tegen. Veelvoorkomende gerechten zijn rijstgerechten, gecombineerd met vlees en vis. Bijna alles wordt sterk gekruid. Westerse gerechten zijn echter ook steeds meer in opkomst. Thee van een sterke kruidenmix is erg populair in Taiwan.

Reizen en overnachten

De gemakkelijkste en snelste manier om op het eiland Taiwan te geraken is natuurlijk met het vliegtuig. Vanuit Amsterdam kun je rechtstreeks naar Taipei vliegen en zo’n vlucht duurt ongeveer 15 uur. Voor een vakantie van minder dan 30 dagen is geen visum nodig. Een paspoort is wel vereist en moet nog tenminste zes maanden geldig zijn na thuiskomst. Taiwan beschikt over een goede infrastructuur. In het binnenland kun je gemakkelijk reizen met de auto, bus of trein. In Taiwan rijden ook volop taxi’s.

Bevolking & Cultuur

De Taiwanese cultuur heeft veel weg van die van China. Dit komt omdat bijna elke Taiwanees familiebanden heeft met China. Taiwan kent veel bijgeloof. Men vermijdt bijvoorbeeld zoveel mogelijk alles dat wit is evenals het getal vier. Over de dood en over ongelukken wordt niet gesproken en begrafenissen worden veelal gevierd in een bar of karaoke-club. De officiële taal van Taiwan is Mandarijn oftewel Chinees. Er wordt op het eiland ook Taiwanees gesproken evenals een aantal locale dialecten.

Korte geschiedenis

Voor de 17e eeuw werd het eiland Taiwan bevolkt door een klein aantal mensen van Maleisisch-Polynesische afkomst. In 1583 vestigde Portugal een steunpunt op het eiland. In 1626 werd deze plek in bezit genomen door de Spanjaarden. Zij werden vervolgens in 1642 weer verdreven door Nederlanders van de VOC. In 1662 verloor de VOC het eiland aan China en in 1895 werd het in de oorlog tussen China en Japan veroverd door Japan. Na de Tweede Wereldoorlog viel Taiwan opnieuw in Chinese handen. Hoewel China Taiwan als een opstandige provincie blijft beschouwen, ziet de Taiwanese bevolking zichzelf als zelfstandige natie. De onafhankelijkheid uitroepen durft men echter niet vanwege dreigementen vanuit China.