Reizen Tibet
 
Suggesties

Reisinformatie Tibet

Een reis naar Tibet is meer dan alleen een vakantie. Het is een ontdekkingsreis naar een unieke cultuur met een zeer bewogen geschiedenis. Tibet is het land van de eeuwige sneeuw, het hoogste land ter wereld en het land van de Dalai Lama. Tibet is een uiterst indrukwekkend land en wordt ook wel ‘het dak van de wereld’ genoemd.

In Tibet vind je prachtige kloosters, een afwisselend landschap en een hartverwarmende bevolking. Een ding staat vast: je zult er maar weinig andere toeristen tegenkomen. Tibet heeft een zeer extreem klimaat dat alleen geschikt is voor de ware avonturiers. Daar staat wel tegenover dat een reis naar Tibet onwaarschijnlijk mooi is, en dat je de reis de rest van je leven nooit meer zult vergeten.

Klimaat & beste reistijd

De uitzonderlijke hoogte van Tibet is duidelijk merkbaar in het land. Tibet ligt op een gemiddelde hoogte van 4200 m terwijl er op 3000 m hoogte al dertig procent minder zuurstof in de lucht zit. Het is dus verstandig om hier rekening mee te houden. Tibet heeft een droog bergklimaat met een groot verschil tussen zomer en winter en dag en nacht. Het regent er doorgaans alleen tijdens de maanden juli en augustus omdat het in de regenschaduw van de Himalaya ligt. Wel valt er in Tibet, zeker in de wintermaanden, erg veel sneeuw. De beste reistijd voor een vakantie naar Tibet is tussen mei en oktober.

Bezienswaardigheden

Wanneer je reis je in de hoofdstad van Tibet, Lhasa brengt, is een bezoek aan de Jokhang tempel zeer zeker de moeite waard. De tempel biedt een prachtig uitzicht over de oude stad. Ook het Potala paleis is het bezoeken waard, evenals het Sera Klooster en het Barkhor plein. Andere interessante steden in Tibet zijn Shigatse en Gyantse.

Het Base Camp van de Mount Everest ligt in Tibet. De reis ernaartoe is een geweldige uitdaging, maar je krijgt er dan ook een ongeëvenaarde ervaring voor terug. Het landschap van Tibet heeft echter meer te bieden dan bergen alleen. Tibet beschikt over prachtige flora en fauna waaronder zeldzame diersoorten, prachtige wilde bloemen, denderende rivieren, uitgestrekte moeraslandschappen, en helderblauwe zoetwatermeren.

Eten & drinken

De Tibetanen gebruiken veel noedels en rijst in hun gerechten, gecombineerd met vlees en vis. Pas goed op met ongekookt voedsel en ongeschild fruit. Een typisch Tibetaans gerecht is ‘Tsampa’, dit is een soort pap van gerst. Dit gerecht wordt doorgaans gedronken met boterthee.

Boterthee is een mengel van theebladeren met yakboter, zout en soda. Indien je graag eens wat nieuws probeert is het misschien leuk om eens een kopje boterthee te drinken maar de meeste toeristen kunnen niet aan de smaak wennen. Het kraanwater in Tibet is niet drinkbaar, maar er zijn wel overal flessen water te koop. Het is zeer belangrijk om veel te drinken in Tibet, vooral in de hoge bergen.

Reizen en overnachten

Voor een reis naar Tibet heb je sowieso een paspoort nodig dat na terugkomst in Nederland nog minstens zes maanden geldig is. Daarbuiten heb je een visum voor China nodig, daarmee kun je vanuit China naar Tibet reizen. Het is aan te raden dit via een gespecialiseerd reisbureau aan te vragen omdat er behoorlijk wat bij komt kijken.

Er bestaat in Tibet wel openbaar vervoer maar de dienstregeling is slecht en het openbaar vervoer is altijd vol en dus niet aan te raden. Landcruisers en minibusjes zijn veruit de meest geschikte vervoermiddelen. Er rijden in Lhasa taxi’s. In de hoofdstad vind je hotels in verschillende prijsklasse. Buiten Lhasa is het aanbod echter een heel stuk beperkter.

Bevolking & Cultuur

De Tibetanen zijn over het algemeen aanhangers van het lamaïsme, het Tibetaanse boeddhisme. Dit geloof neemt in de samenleving een zeer centrale plek in, hoewel het sinds de bezetting van Tibet door de Chinezen wordt onderdrukt. Toch vind je nog steeds kloosters en tempels in Tibet en de kunst en cultuur zijn ook geïnspireerd door het lamaïsme. Tibet is een dunbevolkt land waar Tibetanen, Chinezen en nomaden wonen. De officiële taal van het land is Chinees, hoewel de Tibetaanse inwoners Tibetaans spreken.

Korte geschiedenis

Tibet is lange tijd een zelfstandig land geweest met de Dalai Lama aan het hoofd. De Dalai Lama is volgens het Tibetaanse geloof onsterfelijk en is door de jaren heen al belichaamd door verschillende personen door middel van reïncarnatie. In 1950 vielen de Chinezen Tibet binnen en zij verwoestten een groot deel van het Tibetaanse erfgoed zoals vele kloosters. In 1959 kwamen de Tibetanen in opstand maar zonder succes. De Dalai Lama is na deze opstand naar India gevlucht maar vecht nog steeds wereldwijd voor de onafhankelijkheid van Tibet.