Reizen Vietnam
 
Suggesties

Reisinformatie Vietnam

Een van de indrukwekkendste vakantiebestemmingen van heel AziŽ is ongetwijfeld Vietnam. Het in Zuidoost-AziŽ gelegen schiereiland heeft naast een zeer aangrijpende geschiedenis en een weelderige cultuur, ook wonderschone natuur, een zeer vriendelijke en gastvrije bevolking en uitgestrekte zonnestranden.

In Vietnam maak je kennis met de restanten van een eeuwenoude aangrijpende cultuur, suggestieve dorpjes, uitgestrekte zandstranden, grootse vervlogen citadellen en overweldigende natuurpracht. Maar vergeet ook de immense hoeveelheid bootjes en bedrijvigheid op de Rode-Rivier en Mekong evenals de drijvende markten en paalwoningen niet.

[locatie]

Klimaat & beste reistijd

Vietnam kent meerdere klimaatzones. De gemiddelde dagtemperatuur ligt tussen de 20įC en 35įC. In het noorden van Vietnam heerst een subtropisch klimaat en in het zuiden een tropisch klimaat. Van januari tot en met september tref je doorgaans het beste strandweer. De meeste regen valt gewoonlijk in oktober, november en december. Vietnam is erg langgerekt waardoor het weer per streek erg kan verschillen. Houd dus rekening met de exacte vakantiebestemming en je reisdoel wanneer je de beste reistijd voor een vakantie bepaalt.

Bezienswaardigheden

Ho Chi Minh-stad, de parel van het verre oosten, ofwel Saigon was vroeger de hoofdstad van Zuid-Vietnam. Tijdens je vakantie kun je hier naast onstuimig shoppen in de vele luxueuze winkels, ook volop genieten van de alom aanwezige culturele pracht en praal. Ook Vietnamís huidige hoofdstad Hanoi is een aanrader tijdens je vakantie. De prachtige parken, meren en gebouwen dragen hier zeker aan bij.

De Mekong zorgt voor zeer vruchtbare deltaís. Wanneer je per boot de Mekong bevaart, kun je dan ook genieten van het uitzicht op schitterend gekleurde uitgestrekte rijstvelden. De badplaats Nha Trang staat bekend om de schitterende azuurblauwe zee, prachtige koraalriffen en kleurrijke vissoorten. Het is een walhalla voor duikers en andere watersportliefhebbers maar ook voor de echte zonaanbidders. Natuurpark Halong Bay is een attractie om nooit meer te vergeten. Het gebied dat bestaat uit drieduizend door groen overwoekerde rotseilandjes is ronduit oogverblindend. Je kunt hier per boot rondvaarten maken en tussentijds zwemmen, zonnen en duiken.

Eten & drinken

De Vietnamese keuken biedt goedkope en vernieuwende gerechten. Bij veel maaltijden krijg je een bosje verse kruiden om naar eigen inzicht te gebruiken. Een populair Vietnamees gerecht is noedelsoep met kip of rundvlees en een variŽteit aan kruiden. Ook hondenvlees en kevers worden veel gegeten. Rijstnoedels met vis en krab is erg populair onder toeristen. Een typisch Vietnamese alcoholische versnapering is ruou de, een likeur op rijstbasis. Opvallend is de Franse invloed op het Vietnamese eetgedrag: stokbrood, wijn en filterkoffie behoren tot de orde van de dag. Vietnam heeft een uitgebreid aanbod van heerlijke binnenlandse wijnen.

Reizen en overnachten

Veruit de gemakkelijkste manier om naar Vietnam te reizen is per vliegtuig. Een vlucht van Amsterdam naar Ho Chi Minh Stad via Parijs duurt plusminus 12,5 uur. Een visum is verplicht, evenals een paspoort dat nog tenminste een maand na terugkomst geldig is. Vaccinaties tegen gele koorts, DTP, Hepatitis A, Buiktyfus en Malaria worden aanbevolen of zijn zelfs verplicht. Binnen Vietnam kun je reizen per vliegtuig, trein, bus, fiets, brommer of auto met of zonder chauffeur. Het verkeer is hectisch en zal zeker wennen zijn, maar over het algemeen is de chaos gecontroleerd. Overnachten doe je doorgaans in een hotel of luxe toeristische karakteristiek Vietnamese bungalow.

Bevolking & Cultuur

Vietnam is een dichtbevolkt land. Het hecht zeer veel waarde aan familie, waarvan het gezin slechts een onderdeel is. Hoewel de man des huizes het hoofd van het gezin is, heeft de vrouw het thuis voor het zeggen. Een westerse vrouw kan dan ook onbevreesd alleen het land door reizen. Kwaadheid, openlijk commentaar of betichting van leugenachtigheid, zijn binnen de Vietnamese cultuur ronduit beledigend. Het openlijk aanraken van vrouwen is zeer ongepast. Typisch is het gemeenschappelijke stilzwijgen rondom de Amerikaans-Vietnamese oorlog. Religie is heel bepalend voor het dagelijks leven. Niet alleen geloof maar vooral ook bijgeloof.

Korte geschiedenis

In het noorden van het huidige Vietnam was een Vietnamese staat gevestigd die afwisselend onafhankelijk was en overheerst werd door China. Het zuidelijke deel werd achtereenvolgens overheerst door Funan, het Khmer-rijk en Champa. In 1772 begon de Tay Son-rebellie tegen de heersende Le-dynastie. Door bemoeienis van een Franse priester kwam Gia Long aan de macht. Mede hierdoor werd Vietnam interessant voor Frankrijk. In de negentiende eeuw kwam Frankrijk aan de macht en in 1887 stichtten zij de Unie van Indochina .

Na de nederlaag van de Fransen in 1954 werd Vietnam verdeeld in Noord-Vietnam en Zuid-Vietnam. De Vietnamoorlog (1957-1975) kwam voort uit de strijd tegen communistische guerrillaís van de Vietcong, welke actief was in Zuid-Vietnam. De door de VS gesteunde overheid van Zuid-Vietnam kwam ten val in 1975 en het land werd herenigd in 1976.