Reizen Aruba
 
Suggesties

Reisinformatie Aruba

Aruba is een klein knus eiland dat qua grootte te vergelijken is met Texel. Het eiland telt vele bezienswaardigheden zoals grotten, ruines en forten maar het prachtige strand dat tot de mooiste ter wereld wordt gerekend met bijbehorende glasheldere zee is de belangrijkste attractie van Aruba.

Aruba is ontstaan uit een kern van oude gesteenten, omgeven door koraalkalksteen. Het eiland is een absolute must-see voor elke vakantieganger. Aruba ligt in de Caribische Zee en is het meest westelijke eiland van de Benedenwindse Eilanden. Het behoort tot het koninkrijk der Nederlanden en beslaat een oppervlakte van ruim 193 km2.

In eerste oogopslag doet het Arubaanse landschap woestijnachtig aan maar diegenen die zich wat meer verdiepen in Aruba kunnen niet ontkennen dat naast de cultuur, ook de natuur van Aruba veel te bieden heeft.

[locatie]

Algemene informatie

 • Hoofdstad: Oranjestad
 • Taal: Nederlands, Papiamento, Engels
 • Aantal inwoners: ca. 71.000
 • Tijdsverschil: Zomer: -6 / winter: -5
 • Voltage: 110 volt
 • Telefooncode: +297

Gezondheid en inentingen

 • Inentingen zijn niet noodzakelijk voor een reis naar Aruba
 • Kraanwater is perfect drinkbaar
Informatie m.b.t. (verplichte) vaccinaties veranderen regelmatig. Uitgebreide en actuele informatie vindt u op de website van het LCR. Hiernaast kunt u ook contact opnemen met uw huisarts of de GGD.

Reisdocumenten

 • Een geldig paspoort is vereist wat geldig is tot na verblijf.
 • Een visum is niet vereist.
De wetgeving voor reisdocumenten of visa veranderen regelmatig. Ook kunnen er afwijkende voorwaarden van toepassing zijn. Kijk op de website van de Visumdienst voor meer informatie.

Geldzaken

 • Nationale munt: Arubaanse Florin
 • Veelal wordt er betaald met dollars.
 • Prijsniveau is gelijk met dat van Nederland
 • Fooien: Het geven van fooien wordt als vanzelfsprekend beschouwd. Het is gebruikelijk om een fooi te geven van 10-15% in restaurants.
 • Openingstijden winkels: Maandag t/m zaterdag van 08.00 - 18.00 uur .

Bezienswaardigheden

Een van Aruba’s bekendste attracties was de Natural Bridge, de langste natuurlijke brug van de Cariben. In 2005 stortte de brug in maar zeven kleinere varianten van deze bijzondere en prachtige natuurspeling zijn op Aruba nog steeds te bezichtigen. Ook de Altovista Chapel is het bezoeken waard. Dit is een kleine kerk in onbewoond gebied dat uitzicht geeft op de ruige zee aan de noordkant van het eiland.

Klimaat & beste reistijd

Aruba is praktisch altijd een ideale vakantiebestemming. Het is er altijd zonnig en de gemiddelde temperatuur is er zo’n 28° C. Er heerst een tropisch klimaat wat ervoor zorgt dat het in de winter slechts 3,6° C kouder is dan in de zomer. Als het regent uit dat zich vooral in korte maar hevige plaatselijke buien die veelal ’s nachts vallen. Het regenseizoen loopt van november tot en met januari. De warmste maanden zijn augustus, september en oktober. Kortom, ook een last minute vakantie naar Aruba is altijd zeer goed mogelijk. Het hoogseizoen is van december tot en met maart dus daarbuiten is het wel gunstiger voor je portemonnee.

Het Nationaal Park Arikok is tevens een aanrader evenals de Bushiribana, de ruïne van een goudsmelterij omgeven door oude mijnschachten. Het kilometerslange zandstrand aan de westkust met zijn kalme en kristalheldere zee, dat tot de mooiste ter wereld gerekend wordt, is de meest populaire attractie van Aruba.

Eten & drinken

Aruba kent een unieke samensmelting van talloze keukens wat bij ieder diner een andere ambiance teweegbrengt. U vindt gerechten uit de Indonesische, Japanse, Chinese, Nederlandse, Italiaanse, Franse en Kantonese keuken.

De plaatselijke keuken doet echter voor geen van de voorgaande onder. Deze is vooral gespecialiseerd in verse visgerechten uit de Caribische wateren. Knusse restaurantjes met een decor dat is gemaakt van zaken uit gezonken scheepswrakken serveren de meest uiteenlopende plaatselijke geneugten. Ook tijdens het Bonbini Festival dat iedere dinsdagavond plaatsvindt kunt u de verscheidenheid aan Arubaanse gerechten proeven.

Reizen en overnachten

De makkelijkste manier om van Nederland naar Aruba te reizen is per vliegtuig. De reis duurt ruim 9 uur. Aruba beschikt over prachtige luxueuze hotels die van alle gemakken zijn voorzien. Sommige hotels beschikken over privé-zwembaden en andere zelfs over een privé-eiland en tropische tuinen. Campings zijn er niet op Aruba want kamperen is er niet toegestaan. Wel zijn er appartementen te huur.

Reizen op Aruba is erg gemakkelijk. Het busvervoer is vrij goedkoop. Taxi’s zijn wat prijziger maar goedkoper dan in Nederland. Er zijn volop auto’s te huur waarmee je het eiland kunt verkennen. Fietsen zijn doorgaans niet te huur. Als je op vakantie gaat naar Aruba, dan is een geldig paspoort vereist evenals een geldig retourvliegticket.

Bevolking & Cultuur

De huidige Arubaanse bevolking stamt grotendeels af van uit Venezuela en Colombia afkomstige indianen van Spaans-Indiaanse komaf. In totaal zijn er ruim 40 nationaliteiten vertegenwoordigd op Aruba waarvan Nederlandse, Spaanse, Engelse, Franse en Portugese invloeden het meest herkenbaar zijn. De officiële taal op Aruba is het Nederlands. Toch wordt er meer Papiaments gesproken dan Nederlands. Papiaments is een mengtaal is van Spaans, Portugees, Nederlands, Engels, Frans en Afrikaans.

Korte geschiedenis

In de 17e eeuw na Christus was Nederland een van de welvarendste landen ter wereld. In 1634 veroverde Nederland Curaçao voor zoutwinning en een steunpunt in de Cariben en later Aruba om van daaruit aanvallen door de Engelsen tegen Curaçao te voorkomen. De Nederlanders maakten van Aruba een landbouwkolonie. In 1806 viel Aruba in handen van Engeland en in 1816 kreeg Nederland het weer terug. In 1824 werd er op Aruba goud gevonden en in 1859 fosfaat wat heeft geleid tot de opbloei van Aruba’s huidige economie. Honderd jaar later staakte men met het delven van beide grondstoffen en langzamerhand werd het toerisme de belangrijkste bron van inkomsten op het eiland.