Reizen Jamaica
 
Suggesties

Reisinformatie Jamaica

Zon, prachtige zandstranden, ongerepte natuur, een hartverwarmende bevolking en natuurlijk ragea. Er zijn meer dan genoeg redenen om op vakantie te gaan naar Jamaica. Het is op Jamaica altijd lekker warm en de sfeer op het eiland is werkelijk fantastisch.

Jamaica ligt in de Caribische zee en het eiland heeft een exotische en bruisende cultuur. Het landschap van het eiland is zeer afwisselend. Je vindt op Jamaica spierwitte stranden maar ook bergen, watervallen en regenwoud met uitbundige gevarieerde plantengroei. Ook de enorme suikerrietplantages en romantische stadjes maken van Jamaica een uitstekende vakantiebestemming.

[locatie]

Algemene informatie

 • Hoofdstad: Kingston
 • Taal: Engels, Patois
 • Aantal inwoners: ca. 2.700.000
 • Tijdsverschil: -6 uur
 • Voltage: 110 volt
 • Telefooncode: +876

Gezondheid en inentingen

 • Vaccinatie voor DTP en Hepatitis A worden aanbevolen
 • Kraanwater is van goede kwaliteit en kan gedronken worden.
Informatie m.b.t. (verplichte) vaccinaties veranderen regelmatig. Uitgebreide en actuele informatie vindt u op de website van het LCR. Hiernaast kunt u ook contact opnemen met uw huisarts of de GGD.

Reisdocumenten

 • Een geldig paspoort is vereist wat na verblijf nog minimaal 6 maanden geldig is.
 • Een visum is niet vereist voor reizen naar Jamaica.
De wetgeving voor reisdocumenten of visa veranderen regelmatig. Ook kunnen er afwijkende voorwaarden van toepassing zijn. Kijk op de website van de Visumdienst voor meer informatie.

Geldzaken

 • Nationale munt: Jamaicaanse dollar (JMD)
 • Met de Amerikaanse dollar kan ook praktisch overal betaald worden.
 • Prijsniveau ligt hoger dan Nederland.
 • Fooien: Het is gebruikelijk om in Jamaica fooi te geven. In restaurants is dit ca. 10-15%. Ook taxiís, kamermeisjes en gidsen verwachten een fooi.
 • Afdingen: In Jamaica is het afdingen een must.
 • Openingstijden winkels: Maandag t/m zaterdag geopend van 09.00 - 17.00 uur. Veel winkels zijn ook op zondagen geopend.

Klimaat & beste reistijd

Je kan het hele jaar door op vakantie gaan naar Jamaica omdat er een tropisch klimaat heerst. Dit betekent dat het verschil tussen te seizoenen veel kleiner is dan in Nederland. Het is er altijd tussen 25įC tot 32įC. Er waait een verfrissend briesje dat het klimaat zeer aangenaam maakt. Als je op reis wil naar de oostkust van Jamaica of het berggebied dan is het verstandig om rekening te houden met het regenseizoen. Er valt daar voornamelijk regen tussen mei en juni en september en oktober. Vooral tijdens kerst en Pasen is het zeer druk op Jamaica, mocht je daar niet zo van houden dan is het verstandiger om in een andere periode op vakantie te gaan.

Bezienswaardigheden

Een vakantie naar Jamaica begint natuurlijk altijd goed met een bezoek aan het strand. Het is een ideale bestemming voor een zonvakantie. Blijf niet alleen hangen op het strand want het binnenland van Jamaica is ook meer dan de moeite waard. De Jamaicaanse natuur is adembenemend. Kletterende watervallen, exotische dieren en tropisch regenwoud wisselen elkaar af.

De Blue Mountains in het oosten van Jamaica mag je absoluut niet missen. Treasure Beach is een prachtig strand dat niet overdreven toeristisch is en Cockpit Country is een uitgestrekt natuurgebied aan de westkust van Jamaica. Het eiland Jamaica kent een aantal erg leuke steden. Ocho Rios is een levendige havenstad en Kingston, de hoofdstad van Jamaica heeft vele bezienswaardigheden waaronder het Bob Marley museum. In Montego Bay vind je prachtige hotels, leuke winkels en een spetterend uitgaansleven.

Eten & drinken

In de Jamaicaanse keuken vind je Arawak-Indiaanse, Spaanse, Afrikaanse, Chinese, Britse en Arabische invloeden terug. Er wordt op Jamaica buiten varkensvlees ook veel geitenvlees bereid, vaak in combinatie met rijst en bonen. Omdat Jamaica midden in de Caribische zee ligt is er uiteraard ook voortreffelijke vis te krijgen. Op Jamaica worden veel verschillende soorten thee gedronken, ook in combinaties met bijvoorbeeld rum of melk of zelfs vis. Het eten op Jamaica is zeer goed betaalbaar. Het is gebruikelijk om op Jamaica een fooi van 10 ŗ 15% te geven.

Reizen en overnachten

Je kan het beste naar Jamaica vliegen en de vliegreis duurt zoín 9 tot 11 uur. Er wordt tijdens de vlucht meestal een tussenstop gemaakt. Op Jamaica kun je gemakkelijk een auto huren en hiermee het eiland verkennen. De wegen zijn vaak niet van hele goede kwaliteit en het verkeer op Jamaica is vrij hectisch. Er rijden volop taxiís maar deze hebben doorgaans geen meter dus het is verstandig om vooraf duidelijk een prijs af te spreken. Je kunt op Jamaica op allerlei manieren overnachten. Je kunt bijvoorbeeld een bungalow of appartement huren, en het eiland heeft hotels in alle prijsklassen.

Bevolking & Cultuur

De meeste Jamaicanen zijn protestants, maar er heerst volledige godsdienstvrijheid op Jamaica. De officiŽle taal op het eiland is Engels maar er worden ook veel locale dialecten en talen gesproken. Op het eiland heerst een zeer energieke cultuur. De bevolking is dol op dansen en zingen en er zijn dan ook vele feestdagen welke zeer leuk zijn om eens mee te maken. De bevolking is zeer gastvrij en vriendelijk wat een vakantie naar het eiland extra aangenaam maakt.

Korte geschiedenis

Jamaica werd oorspronkelijk bewoond door Arawak Indianen, deze noemden het eiland Xaymaca wat Ďland van woud en waterí betekent. In 1494 werd het eiland door Columbus ontdekt die het eiland een aantal jaar als privť-eiland gebruikte. Vervolgens brachten de Spanjaarden Afrikaanse slaven naar het land en werden de Arawak Indianen uitgeroeid. Daarna werd het eiland veroverd door de Engelsen welke in 1807 de slavernij op het eiland afschaften. Jamaica is sinds 1962 onafhankelijk.

Ambassade

Nederland heeft geen ambassade in Jamaica

Ambassade van Jamaica voor Nederland
Avenue Hansen-Soulie 77
B-10 40 Brussel

Tel. 00-322 2301170
Fax. 00-322 2346969

Voor meer informatie ga naar de website van het ministerie van buitenlandse zaken. Hier vindt u informatie over de Nederlandse ambassades en consulaten in het buitenland en buitenlandse ambassades en consulaten in Nederland.